teeltgeluid

‘Galmuggen uitgezet in potgrond’

De komkommerteelt bij Dave van der Ploeg in Nootdorp loopt ten einde.

“Ik verwacht dat we eind oktober de laatste oogst hebben. Het gewas heeft best een tikje gehad van de eerdere hitte. Het gewas is oud en redelijk op. De producties worden nu ook snel minder. In september hebben we nog wel prachtig weer gehad, en werden de komkommer goed betaald. Maar nu is het nog een beetje uitmelken. Elke week kijken we goed naar de opbrengsten en kosten, om te kijken of het zinvol is om nog langer door te gaan. Gelukkig is de prijs nog positief. Maar rond deze tijd kan dat ook zo ineens weer weg zijn.”

Tevreden over kwaliteit

Over de kwaliteit is Van der Ploeg nog tevreden. “Al moet je er bij het sorteren natuurlijk meer klasse 2 uitgooien, zo op het eind van de teelt. Verder snijden we nog maar twee rondjes in de week, zodat we wat zwaarder kunnen oogsten.”

Voldoende open gewas

Tijdens de zonnig periode in september zijn de gewaswerkzaamheden, zoals het blad verwijderen, behoorlijk goed bijgehouden. Dat resulteert er in dat het gewas nu nog open genoeg is. Er wordt al een aantal weken alleen nog maar geoogst en gesorteerd.

Het gewas heeft best een tikje gehad van de eerdere hitte. Het gewas is oud en redelijk op. De producties worden nu ook snel minder

Vocht beter te regelen met Airmix

Bij de klimaatinstellingen wordt overdag een stooktemperatuur aangehouden van 21 graden, een voornacht van 19 graden en een nanacht van 19,5 graden Celsius. “Redelijk kort erop luchten we. Overdag is de ventilatietemperatuur ingesteld op 23 graden. Om vocht en CO2 binnen te houden, loopt de ventilatietemperatuur in de namiddag op naar 25 graden.

In de nacht gaat onder de 9 graden Celsius buitentemperatuur het scherm dicht, wat sinds oktober pas aan de orde is. Dankzij de Airmix ventilatoren kan het vocht beter geregeld en gestuurd worden onder het gesloten doek.

Lagere drain percentages

Vanwege omstandigheden met weinig buitenlicht wordt niet meer op straling water gegeven, maar wordt gewerkt met pauze-starts. “En een drainpercentage van 30 tot 35% hoef je ook niet meer te hebben rond deze tijd. Als we 20 tot 25% drain hebben, is dat genoeg.”

De voedingsgift staat ingesteld op 2,4 EC, met 0,4 punt lichtverlaging. In de mat loopt de EC al richting 3,7. “Dat is vrij hoog. Maar de planten gebruiken niet zo veel mest meer. Dan loopt de EC vanzelf op.”

Biologie uitzetten in potgrond

Plagen zijn onder controle. Vooral in de tweede teelt, en in de derde teelt tot begin september, is Aphidoletus tegen luis uitgezet onder de teeltgoten, in tomatenbakjes met vochtige potgrond. De biologische teeltbegeleider van Benfried had aangegeven dat poppen minder snel uitdrogen in potgrond. “Dus hebben we het op deze manier opgelost. Aphidoletus heeft een goed zoekgedrag. Dus die gaat toch wel naar luisplekken hoger in het gewas toe, om daar te eten en haardplekken schoon te houden.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.