teeltgeluid

‘Toewerken naar laatste zetting’

Bij Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn staat het gewas er naar tevredenheid bij.

Bij de planten wordt geen hinder waargenomen als gevolg van de afgelopen hete periode. Izaäk van der Lelij: “Het was toen lekker vochtig. En het was wel erg warm, maar de zon was niet zo scherp. Behalve op de paar scherpste dagen hebben we dan ook niet geschermd tegen instraling. We hadden niet het gevoel dat dit nodig was.”

Richting laatste zetting

De teelt gaat z’n gangetje, zonder bijzondere activiteiten of instellingen. “Het is een beetje komkommertijd. Er gebeurt niet zo heel veel bijzonders.”

“We zijn nu toe aan het werken naar de laatste zetting. De ene kas is nu (week 36) aan het zetten, de andere heeft nog 2 weken nodig. We stoppen altijd rond de tweede of derde week van november, dus hij mag de komende 2 weken nog zetten. Daarna gaat het kopje eruit. En dan gaan weer naar het einde van het teeltseizoen.”

De productie ligt wat achter ten opzichte van vorig jaar, maar de kwaliteit is beter. “Vorig jaar hadden we veel kilo’s, maar hebben we ook veel weg moeten gooien door verbranding.”

Alert op plagen

Alle gebruikelijke plagen zijn aanwezig, maar alles blijft redelijk onder controle. Ook van schimmelziektes heeft het gewas geen last. “In de komende periode wordt het wel goed opletten om daar uit te blijven. Ook met de plagen blijft het straks – met warme omstandigheden en met meer vocht en wind – goed opletten dat we schoon eindigen, en niet op het laatste stukje van de teelt nog in de spint of rupsen lopen.”

Niet te hoge temperaturen

Bij de klimaatinstellingen wordt 4 uur een voornacht aangehouden van 16 graden, waarna de temperatuurlijn schuin omhoog gaat naar 20 graden bij zonop. “Niet te hoge temperaturen en niet echt het scherm erop: het is nu zorgen dat de laatste zetting erop komt.”

Nu de daglengtes beginnen af te nemen, stopt de watergift automatisch wat eerder aan het eind van de dag via de instellingen op lichthoeveelheid.

Tweede scherm

In de kas wordt druk gewerkt aan het installeren van een tweede schermdoek. “Het wordt steeds lastiger om er folie in te trekken. Dat hoeft straks niet meer. Een tweede schermdoek geeft meer opties. We hebben het idee dat je net nog iets energiezuiniger kunt telen. En in de winter heb je niet meer die twijfel of je het scherm op bepaalde momenten nu moet gebruiken of niet. Een dubbel scherm geeft net wat meer mogelijkheden.”

Tijdens het gebruik zal moeten blijken of er eventueel nog extra ventilatoren nodig zijn voor de temperatuurverdeling in de kas, maar vooralsnog wordt er vanuit gegaan dat het extra schermdoek dat niet noodzakelijk maakt. “Nu al trekken we een strook folie in het midden van de kas om de temperatuur wat gelijkmatiger te verdelen. Zodat je net de luchtstroom breekt.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.