teeltgeluid

laatste update:30 aug 2019

‘De productie is nog niet ingelopen’

Met een mooie nazomer kan de achterstand in tomatenproductie ingehaald worden.

Theo Van der Kaaij is teler in Berlikum (Fr.). Hij vertelt over de tomatenteelt. In kas 1 (3,5 hectare) is vorige week de kop uit de belichte teelt van Merlice gehaald. “De kop is mooi, maar toch halen we deze eruit om op tijd klaar te zijn voor de nieuwe teelt. Het gewas staat er momenteel goed bij en de laatste tros wordt mooi.”

Op 15 oktober (week 42) staat de laatste oogst gepland. Dan wordt de kas leeggeruimd en schoongemaakt voor de nieuwe teelt. In week 43 volgt weer het grove trostomatenras Merlice-planten.

Van der Kaaij: “Het plan is om 3-koppers op 66 centimeter afstand te planten. Dat zijn 2,9 stengels per m2. In 2 stappen gaan we dan weer naar 3,8 stengels. Vanwege de nieuwe plantafstand van 66 centimeter hebben we nieuwe druppelslangen gekocht.”

Bijbelichten

Vanwege het wisselende en donkere weer is in week 33 50 uur bijbelicht met Son-T en gedeeltelijk met led-tussenlicht. De macrolophusdruk is onder controle en er zitten niet teveel roofwantsen om schade aan de tomaten te doen.

Wel zijn er plekken met galmijt, die pleksgewijs gespoten zijn met kumulus. Ook in de hele kas is een aantal keren met dit middel tegen galmijt gespoten. De galmijt is onder controle.

Kas 2 (6 hectare) met de onbelichte teelt van trovanzo wordt eind augustus gekopt. “Deze kas gaan we volgend jaar ook belichten. De Son-T lampen hangen er al in. Per tralie zijn 4 lampen van 1.000 Watt opgehangen; 190 micromol/m2”, vertelt de tomatenteler. Eind oktober of begin november worden hier ook 3-koppers van het ras Merlice geplant, op 66 centimeter afstand.

Niet verder met Trovanzo

Van der Kaaij: “Trovanzo is niet het tomatenras waar we na 2 teeltjaren mee doorgaan. De kop van de plant heeft de hitte van de afgelopen zomer niet goed doorstaan. Vorig jaar kwam het ras krachtig terug na de hittegolf in de zomer, maar dit jaar niet. Door het hete weer is de plant verzwakt geraakt.”

“De trosopbouw en zetting verlopen moeizaam. Hier hebben we nog geen verklaring voor, omdat het juist goed zou moeten gaan bij dit ras. Mogelijk door de verzwakking ligt de opbrengst achter op vorig jaar. En behalve een hoge knipsnelheid moet het ras ook productiever zijn dan Merlice.”

Dit jaar heeft de tomatenteler ook iets meer gele kroontjes gezien dan vorig jaar. De achterstand in productie is nog niet ingelopen. “Het kan nog wel, want de teelt is niet ten einde. Het zal echter lastig worden, denken we.”

Hogere productie

In kas 3 (4 hectare) staat op de onbelichte Merlice-plant een frisse kop. “De laatste weken zijn enkele blaadjes meegediefd voor een opener gewas. De kop gaat er in de derde week van september uit. De teelt willen we doortrekken naar half december voor het einde van de oogst. Zo als het er nu naar uitziet, gaat dat lukken.”

De productie loopt 1 kilo per m2 voor op vorig jaar. Van der Kaaij verwacht dat mede door de lage plantbelasting het gewas het goed vol blijft houden. Bovendien verloopt de zetting prima. “De vruchten blijven zeer grof. Een vruchtgewicht van 175 gram en hoger is geen uitzondering.”

Veel witte vlieg

In de kas zit wel veel witte vlieg. Daartegen is al een aantal keren correctief gespoten, zegt van der Kaaij. “Met het ‘plakmiddel’ prev-magnum ruimen we de levende witte vliegen op doordat ze blijven plakken en niet meer weg kunnen vliegen. Toch is de druk nog hoog. We hopen dat die snel afneemt.”

“Het is gunstig dat er nog wel macrolophus zit en er weinig ei-afzetting van witte vlieg is te vinden. We hopen dat we het hiermee redden.” Ondanks dat de teler veel last van witte vlieg heeft, is hij nog steeds relaxed. “We hebben verder geen last van ziektes, virussen of andere plagen.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.