Doorgaan naar artikel

‘Oppassen voor te hoge plantbelasting’

Bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel heeft het komkommergewas de hitte van halverwege week 26 zonder al te veel moeite doorstaan.

Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “Het grootste gevaar zal nog wel komen, als de etmaaltemperatuur hoog blijft. Dan gaan vruchtjes misschien toch zwakker worden.”

De belichtingsinstallatie in de hogedraadteelt staat nu uit. “Maar we zijn daar behoorlijk lang mee doorgegaan. En nu kom je met hoge temperaturen van 17 of 18 graden uit de nacht. Maar als dat weer naar 10 of 11 graden gaat, dan heb ik er geen moeite mee om de lampen weer aan te zetten. Liever een egale temperatuurverdeling, met een lampje en daarbij een buisje van 45 graden, dan alle warmte alleen van onderaf te geven met een pijp van 60 graden.”

Na 04.00 uur wordt wat buiswarmte toegepast om bufferwarmte kwijt te raken en er tevens het gewas ’s morgens extra mee te activeren.

Dakberegening

Een van de belichte hogedraadteelten (Hi Power) loopt ten einde. De koppen zijn eruit en 4 juli komen de nieuwe planten. “Ik weet niet of we de laatste komkommers er allemaal nog af krijgen met leegsnijden, want we stoppen een dag eerder dan de planning was. Ik ben bij de plantenkweker geweest. Daar is het ook zo warm geweest en daardoor zullen de planten een dagje eerder klaar zijn.”

Dan moet je oppassen dat je het totale vruchtgewicht niet te hoog op laat lopen

Bij Hi Power wordt sowieso veel gewerkt met dakberegening en schermen. In de latere teelt met Lausanne is dat niet het geval. “Maar met die hete dinsdag hebben we de dakberegening daar ook aangezet, al doe ik dat liefst zo min mogelijk, vanwege het gevaar voor verspreiding van virussen.” De dakberegening ging overdag niet aan. “We hebben het alleen gebruikt om in de avond sneller af te koelen.”

Hoge bladafsplitsing

In de teelt Lausanne zijn door de hoge temperaturen ruim 8 bladeren in een week afgesplitst. Dat resulteert daardoor ook in de aanleg van meer bloemen per vierkante meter, met op zijn beurt een hogere plantbelasting. “Dan moet je oppassen dat je het totale vruchtgewicht niet te hoog op laat lopen. Het zullen dus wel niet allemaal 40’ers gaan worden.”

Die grote bladafsplitsing bij hoge temperaturen kan ook later in het jaar nog weer gaan optreden. In de voorste kas komt straks ook Lausanne te staan. We beginnen op 2,25 stengels per vierkante meter. Vorig jaar was dat nog 2,7 per vierkante meter, omdat we dachten dat we dat met de belichting erbij wel konden hebben richting de herfst. Maar met hoge temperaturen in augustus gaf dat te veel bladafsplitsing, met later in september een te hoge plantbelasting. Nu, met 2,25 stengels, verwachten we al voldoende bladafsplitsing, terwijl de kleinere stengeldichtheid minder arbeid kost.”

Spint valt me honderd procent mee. Ik had die wel wat erger verwacht

Beheersing EC

Bij de teelt Hi Power die ten einde loopt en na het koppen een groeipunt ontbreekt, loopt de EC wat makkelijker op. Maar dat is in deze teeltfase geen probleem meer. Bij Lausanne wordt die wel lager gehouden met het warme weer, zodat het gewas voldoende water kan opnemen. “Maar ik durf ook niet te laag mee te gaan druppelen, bijvoorbeeld met 1,8 of 2,0 EC. Dan wordt de kans op ‘snotneusjes’ te groot.”

Spint valt mee

Schimmelziektes geven geen problemen. Plagen blijven tot nu toe onder controle. “Spint valt me honderd procent mee. Ik had die wel wat erger verwacht. Ik hoop dat het zo blijft. We hebben slechts een hoekje wat bijgespoten.”

“Met de kop eruit zijn er links en rechts wel wat luizen binnengevlogen. In de achterste kas zullen we daardoor waarschijnlijk nog een keer moeten ingrijpen.”

We beginnen bijtijds en stoppen ook weer op tijd. Rond 13.00 uur is iedereen weer weg

Virusresistent ras

Op een andere teeltlocatie is de kop eruit bij een belichte hogedraadteelt Hi Power. Die zal 11 juli opgevolgd worden door een tomatenteelt.

In de voorste kas is daar 13 juni komkommer geplant, met als ras Dee Lite. “We hebben nog geen virus gevonden, maar hebben uit veiligheidsoverwegingen toch voor een virusresistent ras gekozen. Voorgaande jaren hebben we wel last van virus gehad.” Het gewas staat er goed bij. “Al zie je wel wat vegetativiteit, met onder andere een blaadje op vruchten.”

Bijtijds stoppen voor personeel

Het voordeel van een aantal gekopte gewassen is dat het gewaswerk wat minder is. Dat geeft met de hittedagen ruimte om de oogst en verwerking in kortere tijd te doen. “We beginnen bijtijds en stoppen ook weer op tijd. Rond 13.00 uur is iedereen weer weg.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin