teeltgeluid

laatste update:26 jul 2019

‘Lucht open en scherm dicht tegen hitte’

Heet, heter, heetst is voor paprikateler Jan Noorland niet zo’n punt.

Bij Noorland Paprika in IJsselmuiden is de groei van Frazier zich weer flink aan het herstellen. “Door de behoorlijk zware plantbelasting en een groot vorig zetsel had het gewas last van die donkere weken”, vertelt Jan Noorland. “Daardoor is de groei wat minder geweest.” Inmiddels schijnt de zon volop en is het warm. “Voor het mooie hebben we nu te veel zon en te hoge temperatuur. We zijn een beetje in de afwachtende modus.” Maar hij maakt zich nog geen zorgen. “Het gewas zal er geen problemen mee hebben als het echt heel heet wordt. De vruchtkwaliteit misschien wel, alhoewel er weinig halfwasvruchten hangen die vatbaar zijn voor neusrot. Het gewas is nu volop aan het zetten, dus de meeste vruchtjes zijn nog daar te klein voor.”

Hitte weren met scherm dicht

Om de hitte zoveel mogelijk te weren, laat hij het lucht zo vroeg mogelijk open lopen en het scherm dicht. “We luchten nu onder de stooktemperatuur, maar alleen bij windstil weer. Als het waait, houden we de normale instellingen aan, dus overdag 21 graden stooktemperatuur en ’s nachts 19 graden.” CO2 doseert hij zoveel mogelijk. “We hebben twee WKK’s en als we die maximaal gebruiken komen we aan 170 kilo per hectare. Maar omdat we nu steeds minder warmte nodig hebben, wordt dat steeds moeilijker.”

Paprika-oogst bij Noorland IJsselmuiden. - Foto: Ruud Ploeg
Paprika-oogst bij Noorland IJsselmuiden. - Foto: Ruud Ploeg

Aan water geen gebrek

Aan water heeft hij gelukkig geen gebrek dankzij de beschikbaarheid van bronwater. Hij geeft nu ca 8 liter per vierkante meter per dag. ’s Morgens geeft hij 3,5 keer het licht aan water en realiseert daarmee ongeveer 50% drain. Naar de middag toe worden de beurten korter, 2,2 maal het licht, waarvan circa 35% als drain terug komt. “’s Morgens geef ik meer om de matten door te spoelen. ’s Middags geef ik wat de planten nodig hebben.” Standaard staat de ec op 2,6 ingesteld met een lichtverlaging van 0,8.

Rupsen eerste probleem

Ziekten en plagen hebben nog tot weinig uitdagingen geleid. “Na de spintuitbraak, heel vroeg in het seizoen, die we nog steeds goed onder controle hebben, zijn rupsen nu eigenlijk het eerste probleem. Ik denk dat we nu toch een rondje Dipel moeten gaan doen.”

Financieel goed seizoen

De productie verloopt tot nu toe heel goed. “We snijden 1,3 tot 1,4 kilo per vierkante meter per week en de productie is heel regelmatig. Die regelmaat hebben we te danken aan het vele licht in de eerste helft van juni.” Het gemiddeld vruchtgewicht is wel wat lager, zo’n 175 tot 180 gram. “200 gram zou mooier zijn, want iedereen heeft nu fijnere vruchten door die donkere weken die we gehad hebben. De zware worden daarom beter betaald. Maar tot nog toe draaien we financieel een goed seizoen. We zijn dik tevreden.”

Auteur: Andrea Disco

Of registreer je om te kunnen reageren.