teeltgeluid

‘In kas soms koeler dan buiten’

De paprikateelt bij Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn verloopt goed.

Ook tijdens de tropisch warme dagen heeft het gewas zich goed gehouden. Izaäk van der Lelij: “Het was wel een dag eventjes extreem warm, waar we een beetje schade door wat brandplekjes aan over houden, maar het is toch een heel ander jaar dan vorig jaar. Ten opzichte van die langdurige hitte toen, is de teelt nu een makkie.”

Tijdens erg felle instraling is geschermd. “Er waren ook warme dagen met een beetje bewolking. Op zulke dagen, als de zon niet al te scherp was, hebben we besloten om niet te schermen, maar de luchtramen te knijpen om vocht te sparen. Het is mooi om te zien dat het dan in de kas soms 2 graden koeler bleef dan buiten.”

Hoewel we vorig jaar veel meer weg moesten gooien, hadden we toen toch meer productie

Tijdens de warmste dagen is rekening gehouden met het personeel. “Met de arbeid startten we toen om 6.00 uur en stopten we al weer om 12.00 uur.” Momenteel is het gelukkig koeler. “We hebben het indraaien uitbesteed. Het is nu niet te heet, zodat ze de hele dag kunnen draaien en je op tijd klaar bent met het werk.”

Kwalitatief goed

Ondanks de extremere omstandigheden is de oogst vrij constant geweest. De kwaliteit is goed. “Er staat een container buiten voor stek en rotzooi, maar daar zit nog bijna niets in. Terwijl we vorig jaar rond deze tijd al druk aan de sorteerband bezig waren met het uitzoeken op klasse 2. Dat is een heel groot verschil.”

“Hoewel we vorig jaar veel meer weg moesten gooien, hadden we toen toch meer productie. We oogsten nu minder dan vorig jaar, maar we zijn tevreden.”

Voornacht

Temperatuurinstellingen blijven standaard op een voornacht van 16 graden staan, die afhankelijk van bewolkingsgraad en buitentemperatuur wat korter of langer duurt. Ergens tussen 3 en 5 uren.

De arbeid in de zomer is goed in te plannen

Bij de watergift wordt met warm weer 2,1 of 2,2 EC aan voeding meegegeven, zodat de waarden niet te hoog oplopen. Met wat koeler weer in week 28 is de EC weer omhooggebracht naar 2,5 mS/cm.

Luis ging hard

Plagen zijn te beheersen. “Luis ging even hard, maar ook dat hebben we weer onder controle. We zien een goede parasitering. Vorig jaar hadden we een gigantische rupsendruk. Tot nu toe is dat dit jaar ook onder controle gebleven.”

Enkele weken geleden is nog een rondje afgevallen vruchten van de grond geraapt, om de besmettingsdruk van schimmels laag te houden. “Over ongeveer 2 maanden, als de vakanties voorbij zijn en iedereen weer present is, zullen we nog een rondje doen.” De arbeid in de zomer is goed in te plannen. “We proberen het netjes te verdelen en te spreiden, zodat iedereen 2 mooie weken vrij heeft. Daarna gaan we dan weer op volle oorlogssterkte verder.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.