teeltgeluid

‘Lagere temperaturen vanwege donker weer’

Donkere weersomstandigheden zorgen dat er in week 18 niet veel valt te oogsten bij Nieuwkoop Paprika’s in Nootdorp.

Geert van de Sande: “Je ziet wat bonte vruchten hangen, maar het wordt wel week 19 voordat we kunnen beginnen om daarvan te snijden. Vanwege dit donkere weer moeten we lagere etmaaltemperaturen aanhouden, waardoor het doorkleuren trager gaat.”

“Met zonnig weer is een etmaaltemperatuur van 22 of 22,5 graden Celsius geen enkel probleem, maar als je dat nu zou doen, melk je de plant uit.” De luchtingstemperatuur staat nog op 23 graden, maar dat wordt niet bereikt met relatief koele dagen. “Maar als het buiten zachter wordt in combinatie met dit donkere en regenachtige weer, dan overwegen we om naar 22 graden Celsius te gaan met luchten. Wel met een buis eronder.”

Weinig energie voor gewas

Het gewas staat er vrij aardig bij, al is met zo weinig licht weinig energie beschikbaar bij koppen waar 3 tot 4 vruchtjes gezet zijn. Van der Sande kijkt halverwege een regenachtige ochtend in de klimaatcomputer naar recente lichtcijfers: “We zitten op 48 watt instraling. Dat is niet veel meer dan in de nacht.”

Hogere EC

Met sombere weersomstandigheden vraagt het gewas minder water. “De EC-gift staat nu op 2,2. Maar als dit donkere weer aanhoudt, zullen we van lieverlee richting de 2,5 EC gaan. Anders krijgen de planten te weinig voeding. En voor de kwaliteit heb je die EC nodig, anders worden de paprika’s te licht van kleur.”

Trips lastig onder controle te krijgen

Het gewas heeft best wat last van plagen gehad. “We hebben trips gehad. Het is 4 jaar lang geen probleem geweest om die onder controle te houden, maar nu wel. We hebben best moeten hozen met Orius. Ook het ophangen van flink wat vangkaarten heeft meegeholpen om trips weg te vangen. Nu is trips wel weer onder controle, maar het heeft veel langer geduurd dan andere jaren om dat voor elkaar te krijgen. Je mist voldoende correctiemiddelen als het biologisch moeilijk gaat.”

Verder doet de nazarawants mee aan de plaagdruk. Dat is best een lastig probleem. Aan ziektes zijn enkele planten met bronsvlekkenvirus gevonden. Een extra reden om heel scherp bovenop de bestrijding van trips te blijven zitten, die het virus kan verspreiden.

Personeel behouden

Van der Sande is blij dat hij dezelfde club seizoenskrachten van vorig jaar weer heeft gekregen. “Wij hebben geen personeelsproblemen, al hoor je loonbedrijven soms openlijk zeggen dat er meer betaald moet worden om je personeel te behouden. Anders is er kans dat ze weggekocht worden door andere bedrijven. Wij hebben de lonen marktconform opgewaardeerd. Volgens het uitzendbureau hoeven we er bij dat loon-niveau niet echt bang voor te zijn dat ze ineens weggekocht worden.”

“Het blijft vreemd dat er zo weinig arbeidsaanbod is met zoveel werklozen. We hebben hier rond Pijnacker ook een project gestart, op initiatief van het UWV. Maar daar zijn helaas geen gemotiveerde mensen uitgekomen. Zelfs de paar die het geprobeerd hebben, haakten binnen een paar weken toch weer af. Het helpt niet mee dat thuis zitten, met een uitkering en aanvullende geldpotjes, vaak netto meer oplevert dan te gaan werken.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.