teeltgeluid

‘Iets hogere temperaturen richting einde teelt’

Het gewas komkommer bij maatschap Van der Ploeg-Jansen in Nootdorp staat er in week 14 goed bij.

Het gewas komkommer bij maatschap Van der Ploeg-Jansen in Nootdorp staat er in week 14 goed bij. Dave van der Ploeg: “Maar de productie valt niet mee, vanwege het wisselende weer. Die is tot nu toe minder dan vorig jaar. Ook de sortering is de laatste weken wat lichter dan afgelopen jaar.” Ongeveer 40% bestaat uit 40-ers, 35% zit in de sortering 35-ers, en de rest zijn overige sorteringen.

De weersomstandigheden hebben ook hun invloed op de vruchtkwaliteit. “Je ziet een beetje oud vrucht, dat niet vlot genoeg afrijpt door de dagen met donker weer.”

Richting einde teelt

Als dagtemperatuur staat 21 graden Celsius ingesteld. Er wordt tot 26 graden Celsius gelucht. Er wordt een nachttemperatuur aangehouden van 19,5 graden, met een voornacht van 19 graden. Het schermdoek gaat tussen de 90 en 100 schermuren per week dicht.

“We gaan richting het einde van de teelt. Daarom houden we in de nacht iets warmere temperaturen aan, om de laatste vruchten er op tijd af te krijgen.” Met de meer gesloten luchtramen schommelt het CO2-niveau rond de 900 ppm.

Nog een paar weken en dan zal de teelt plaats maken voor de 26 maart gezaaide tweede teelt met het ras Lausanna. Op 19 april zal opnieuw geplant worden, nadat rond 17 april de laatste komkommers gesneden worden om daarna de teelt te ruimen.

Open gewas

Bij de watergift wordt 3 keer de instraling aangehouden. Daarbij wordt een EC van 2,8 mS/cm aangehouden, met een lichtverlaging van 0,4 EC.

Aan gewaswerk is er de laatste 3 weken niets meer gedaan. Rond half maart is gestopt met rondjes bladsnijden en ranken toppen, om het gewas open te houden. Het gewas is nog steeds voldoende open.

Plagen onder controle

Er zijn een aantal kleine plekjes met spint, maar de ingezette roofmijten houden de plaag goed onder controle. Van andere plagen heeft het gewas geen last gehad. Ook van schimmelziektes hebben de planten geen problemen gehad.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.