teeltgeluid

‘Paprikaplant compact houden’

Paprikateler Hans van der Waal plant halverwege week 48 de rode Maranello. “Even goed aanpakken. Met 18 man kunnen we de 4 hectare bijna in één dag poten.”

Eerder al, op 15 november, is de gele WLS 2025 geplant. Bij die eerste planting is gekozen voor een vierweeks plantje. Nadat vorig jaar al voor een opkweekduur van vijf weken werd gekozen in plaats van zes weken, is dit seizoen dus in een nog jonger plantstadium gestart. “Die WS 2025 kan makkelijk de lucht in gaan met zijn plantlengte. Om de plant compacter te houden, met minder strekking onder de splitsing, zijn we met een kleiner plantje gestart.”

Warmere start bij klein plantje

De rode Maranello is wel gewoon als zes-weekse plant op de tuin gehaald. “Dat merk je wel. We werken nu met lellen van planten in vergelijking met de plantjes van die vroegste teelt. Zo’n klein plantje werkt erg makkelijk. Die kun je bijna met één hand poten. Met deze laatste planting heb je wel gelijk een hele groene kas staan, in plaats van dat je tijdens de eerste dacht: wat heb ik nu voor spinazie staan?”

Met het jonge plantje is een graad warmer gestart dan gebruikelijk, op 22 graden vlak. “Het plantje moet nog wortels maken en deze in de mat zien te krijgen.” Verder is het belangrijk om de plant, waar geen stok bij staat, op tijd vast te zetten.

De zaaidatum van de 26 november planting met rood, is vervroegd van 17 naar 14 oktober. Hij hoopt daarmee straks iets meer gewas naar te kunnen zetten voor de zomerperiode, en zo ook de productie ietsje te kunnen verhogen.

Contact tussen pot en mat

Om in het begin goed contact te maken en te houden tussen de pot en de mat, wordt vier keer per dag water gegeven, evenredig verdeeld over het etmaal. “Dat hoeven geen grote beurten te zijn, hooguit 60 tot 70 cc.” Later zal het aantal beurten weer afgebouwd worden.

Bij de klimaatbeheersing worden beide schermdoeken goed benut, al gaat het tweede doek al snel open. “En tijdens een paar zonniger dagen ging het bovenscherm ook al open tussen 12.00 en 14.30 uur.”

Het gronddoek hebben we in de vroegste teelt ingespoten met Fervent Groen Weg om trips-poppen en -larven aan te pakken

Eerste trips gevonden

De teelt wordt gestart met een rondje spuiten, om helemaal schoon te starten. “We dachten dat we de afgelopen teelt zonder trips waren geëindigd, maar hebben toch alweer de eerste trips op de vangplaten gezien. We hebben het gronddoek in de vroegste teelt ingespoten met Fervent Groen Weg om trips-poppen en -larven aan te pakken.” Omdat vorig seizoen trips nijdig aanwezig was, mede omdat Orius toen moeilijk aan sloeg, is Van der Waal er extra scherp op.

Teelt eerder gestopt

Over de afgelopen teelt is Van der Waal niet ontevreden. “Over het hele seizoen gezien, is het niet verkeerd geweest. Al was het laatste deel van de teelt niet om over naar huis te schrijven qua kilo’s. Ook viel de maand oktober qua prijs tegen.”

De teelt werd eind oktober al beëindigd, wat normaal eerder richting 10 november gebeurt. “We zijn op tijd gestopt, nadat het laatste zetsel er mooi was afgekomen. We hebben het keurig af kunnen maken.” Er is nog ongeveer 4 ons groen geoogst.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.