teeltgeluid

‘Mat droog trekken zonder dat kwaliteit eronder lijdt’

Halverwege week 46 is het al weer twee weken geleden dat het paprikagewas eruit is gegaan bij Noorland Paprika in IJsselmuiden.

De teeltwisseling is in volle gang. Het laatste staartje van de teelt is naar tevredenheid verlopen. Ton Noorland: “Het kwam perfect uit met de zetting. Op 25 oktober hebben we de kas schoon leeg kunnen snijden.” Kwalitatief is de teelt redelijk geëindigd. Ziekten en plagen bleven ook onder controle. “Al heeft dat altijd goed aandacht nodig.”

Hoewel het gewas niet meer echt gespaard hoefde te worden, is er toch met mate geschermd in de laatste teeltfase. “Als je een dubbel scherm te lang dicht gaat trekken, dan bouw je al snel een ‘grote schimmelbende’ op.

Niet te vroeg droog trekken

Het is gelukt om zoveel mogelijk oud drainwater op te gebruiken, zodat straks in de nieuwe teelt met vers gietwater begonnen kan worden zonder dat flinke drainwaterhoeveelheden geloosd hoeven te worden. “Daar letten we altijd heel erg op.”

De matten zijn op het eind droog getrokken. “Waarbij we de planten liever zo’n vier dagen langer laten staan nadat we zijn gestopt met de teelt, dan dat we de matten al eerder droog trekken. Tijdens de teelt zelf doe ik dat liever zo min mogelijk, zodat de vruchtkwaliteit er niet onder lijdt.”

We hebben een dag na planten al weer de eerste biologie uitgezet

Nieuw steenwol leggen

Tijdens de teeltwisseling is alle organisch materiaal weer zorgvuldig verwijderd en is de kas helemaal goed uitgespoten en ontsmet. Alle stekers zijn eraf gegaan en een paar dagen in het zuur gezet. Inmiddels wordt de aan de palen opgehangen buisrail weer naar beneden gehaald. Eind week 46 wordt de nieuwe steenwol uitgelopen. In de nieuwbouwkas is het scherm erin getrokken en zijn alle leidingen aangesloten.

Wateropslag voor Groenlabel

Op 20 november worden de nieuwe planten gezaaid, opnieuw met het groene ras Frazier. Deze zullen op 7 en 8 januari geplant worden. Dat geldt voor zowel de bestaande kas als de nieuwbouwkas van 2,5 hectare. Om aan de Groenlabel-eisen te kunnen voldoen, is de wateropslag uitgebreid met een extra regenwatersilo van 3.500 kuub.

Biologisch starten

De bedoeling is om de nieuwe teelt, evenals de afgelopen jaren, weer direct biologisch te starten, zonder een rondje Vertimec vooraf. “We hebben een dag na planten al weer de eerste biologie uitgezet. Dat is goed bevallen, dus dat willen we dit jaar opnieuw gaan doen. Tenzij we bijvoorbeeld al heel vroeg volop vlinders zouden zien.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.