teeltgeluid

laatste update:22 nov 2019

‘Geen vet jaar, maar ook geen slecht jaar’

De teelt bij tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg loopt op z’n einde.

“De prijzen van de paprikatomaatjes waren in mei en juni niet goed, maar we hebben toch een positief resultaat behaald door een gunstige energiebalans met onze WKK, waarmee we 60% op onze energiekosten hebben bespaard”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (N.-Br.).

De teelt loopt op z’n einde en de teeltwisseling komt eraan. Om de laatste tomaten rood te maken, zijn ze in week 46 een paar nachten begast met ethyleen. Op 22 november worden de laatste tomaten geoogst. Daarna wordt de kas leeggeruimd. Naast het gewas gaat ook alle steenwol en plastic eruit en de kas wordt helemaal schoongespoten en ontsmet. De tomatenteler: “Als de kas leeg is en het loopfolie eruit is, liggen we acht dagen ‘op zwarte grond’.”

Meer stoken en scherm langer dicht

Bij Sunstream hangen er half november nog 2,5 tros om te oogsten. Deze zijn goed uitgegroeid tot mooie lange trossen met twaalf tot veertien vruchten. De vruchten zijn vrij grof en de trossen wegen 220 tot 230 gram. Kanters: “Vanaf begin november zit het door het koude en donkere weer met regen wel tegen met de afrijping. Daarom houden we het ‘gas’ erop en het scherm langer dicht om de temperatuur te halen. Want meer tijd dan tot 22 november hebben we niet en de tomaten moeten eraf.”

Vanaf mei zitten we al op dezelfde productielijn als vorig jaar met af een toe een onsje meer of minder

Het scherm is van 16.00 tot 10.00 uur dicht. De stooktemperatuur is overdag van 11.00 tot 16.00 uur 20 graden. Om 16.00 uur gaat de temperatuur voor de nanacht naar 18 graden om 20.00 uur. Daarna voor de nachttemperatuur naar 16 graden om 22.00 uur. En om 6.00 uur begint de opbouw naar de dagtemperatuur van 20 graden. De luchttemperatuur ligt steeds 1 graad boven de stooktemperatuur. Deze stook- en luchttemperaturen hanteert de teler ook voor de snoeptomaatjes Sweetelle.

Het verwijderen van een blaadje geeft iets meer licht op de vruchten. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Het verwijderen van een blaadje geeft iets meer licht op de vruchten. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Beter eindschot verwacht

De laatste weken heeft de teler nog een blaadje uit het tomatengewas verwijderd om iets meer licht in het gewas en op de vruchten te hebben. De productie van de minipruimtrostomaten ligt 0,1 kg/m2 achter op vorig jaar. “Het eindschot gaat beter worden dan afgelopen jaar. We verwachten 8 ons per m2 meer te oogsten, waardoor de totaalproductie rond 28 kg/m2 uitkomt. Toch hadden we erop gerekend om in de maanden oktober en november iets meer te oogsten. Dat komt door het donkere weer in oktober en november, waardoor de vruchten iets fijner en minder grof zijn dan verwacht. Vanaf mei zitten we al op dezelfde productielijn als vorig jaar met af een toe een onsje meer of minder”, laat de tomatenteler weten.

wat niet goed is, brengen we niet in de handel

Geen noemenswaardige uitval

De planten van beide tomatenrassen staan er sterk op. Af en toe valt er een plant door Botrytis uit, maar dat mag volgens de teler geen naam hebben. Het gewas heeft geen last meer van valse meeldauw. Wel zitten hier en daar witte vlieg en Tuta, maar die gaan tot het einde van de teelt geen problemen opleveren. “Op het einde van de teelt gaan we middelen, welke weten we nog niet, de kas inblazen om schoon te eindigen.”

Komt laatste tros nog leeg?

Bij Sweetelle wordt nog over vier trossen geoogst. Het vruchtgewicht ligt rond 11,5 gram en dat valt de teler niet tegen. De totaalproductie komt naar verwachting tussen 25 en 26 kg/m2 uit. Kanters: “We weten niet of de laatste tros nog leeg geoogst kan worden, omdat we achteraf gezien de planten eerder hadden moet toppen of de laatste tros meer hadden moeten terugsnoeien. Naar verwachting wordt de helft van de vruchten van de laatste tros maar goed om te oogsten. En wat niet goed is, brengen we niet in de handel.”

De tomatenteler is tevreden over dit tomatenras, dat hij voor het eerste jaar teelt. “We hebben niet de modernste kas en de poothoogte van 3,5 meter is eigenlijk te laag om Sweetelle te telen. Als we een andere zomer hadden gehad, was het wellicht anders gelopen, want door die hittepieken hebben we toch tomaten toegegeven. Maar we mopperen niet, want we hebben toch een goede afzet naar de handel gehad.”

Rond 5 december worden de nieuwe tomaten geplant. Bij Sunstream zijn het 3-koppers en bij Sweetelle zijn het 2-koppers.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.