teeltgeluid

‘Tuta in tomaten is onder controle’

De chemische bestrijding van de Tuta-aantasting in de onbelichte Foundation is goed geslaagd.

“De Tuta’s zijn volledig weg”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Masters in Deinze. Door de Tuta-aantasting was de tomatenplant uit balans geraakt, als gevolg van de lagere plantbelasting door gemiste trossen. “De plant is weer in balans en het eindschot zal goed zijn. De vijf trossen die er nu nog aan hangen, zijn van goede kwaliteit en de vruchten worden grof (140 gram). De productie zal naar het einde van de teelt toe positief zijn.”

Bij Foundation is op 10 september de kop uit de plant gehaald. Dat is twee weken eerder dan normaal. Het einde van de teelt staat gepland op 15 november en dat is een maand eerder dan vorig jaar.

Weinig uitval van planten

Alleen in de kas met Portento, de San Marzano-tomaat, vindt nog biologische gewasbescherming plaats. “We hebben in deze kas heel veel macrolophussen zitten. Behalve een beetje witte vlieg zien we geen andere insecten”, aldus de tomatenteler.

Ook bij Portento is op 10 september de kop uit de plant gehaald en stopt de teelt op 15 november. “Het gewas staat er goed op. We hebben weinig uitval van planten door Botrytis of holle stengels en de neusrot valt mee aan het einde van de teelt.” De vruchten van de vijf trossen die er nu nog hangen, worden zeer grof: 120 tot 130 gram. Hierdoor kan de productie op 53 kilo per vierkante meter uitkomen. Dat is 6% meer dan vorig jaar.

Tweede hittegolf goed doorstaan

De belichte teelt van Redetto en Sevance heeft de tweede hittegolf van eind augustus goed doorstaan. Vlaemynck: “We hebben hierdoor geen schade in het gewas opgelopen. De tomaten waarvan de vruchtzetting tijdens de eerste hittegolf in juli plaatshad, hebben we vorige week geoogst. Deze waren wel van goede kwaliteit, maar in plaats van 6 vruchten hadden we er maar 4 aan een tros zitten.” Naar boven toe in de plant zien de trossen er verder goed uit. Daarvan is de oogst deze week begonnen.

Sterke plantreactie op belichten

“Op donkere dagen belichten we 18 uur per dag; van 24.00 tot 18.00 uur. We streven naar 1.700 joules per dag. Afhankelijk van de hoeveelheid licht die we verwachten, kan de starttijd van de belichting daardoor tussen middernacht en 10.00 uur in de ochtend liggen”, vertelt de tomatenteler. “We zien dat de planten sterk reageren op de belichting, want ze hebben iets te veel blad en hebben te veel kracht in de kop. Daarom moeten we meer snelheid maken. Om meer groeisnelheid in de plant te krijgen, verhogen we overdag de temperatuur van 20 naar 22 graden. Een extra druppelbeurt is voor het water geven voldoende.”

De insectendruk is laag. De teler ziet wel een beetje Tuta, die chemisch wordt bestreden. Pas als de kas met de onbelichte teelt van Foundation in november leeg is, kan macrolophus worden uitgezet.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.