weblog

‘Boer-burgercontact benutten’

De afgelopen weken was er volop boer-burgercontact. Veel collega’s, vaak voorzien van een trekker, gingen de weg op om hun ongenoegen te uiten over het beleid van de verschillende overheden.

Het stikstofdossier was de druppel en heeft geleid tot een breedgedragen protest. Het is ongelofelijk om de rijen trekkers te zien, die vaak van ver komen.

Door de straat op te gaan kom je ook direct in contact met de burger. Tot nu toe is dit contact positief en krijgen de collega’s op veel plaatsen positieve reacties. Dit moeten we natuurlijk zo zien te houden.

Probleem in jip-en-janneketaal uitleggen aan burger

Het is dan jammer dat de media zich focussen op incidenten en zoeken naar waar het fout kan gaan. Een meer inhoudelijke aanpak – waar komt dit massale protest vandaan? – zou ook eens een goede insteek zijn. Ik zie gelukkig in de sociale media mooie berichten, waarin collega’s hun probleem in jip-en-janneketaal uitleggen aan de burger.

Lees verder onder de foto

Boer-burgerontbijt als compensatie voor overlast en bedankje voor steun voor burgers aan boeren na het protest. - Foto: Roel Dijkstra
Boer-burgerontbijt als compensatie voor overlast en bedankje voor steun voor burgers aan boeren na het protest. - Foto: Roel Dijkstra

Elkaar ontmoeten op World Food Festival

Een andere plaats waar de boer en de burger elkaar konden ontmoeten was het World Food Festival in Rotterdam. Rondom de Markthal waren verschillende stands en zelfs ook een kas opgebouwd met mooie presentaties rondom voedsel.

Super is het dan om te zien hoe positief verrast de Rotterdamse burger hierop reageert. Op deze manier wordt weer eens een heel ander publiek bereikt dan het mooie Kom in de Kas-weekend. Dit festival is zeker de moeite waard om verder uit te bouwen tot een vast evenement in de regio.

Lees ook: Teler en burger in contact via korte keten

Politiek bestaat ook uit burgers

De politiek en overheid bestaan ook uit burgers, deze nemen besluiten op wat ze weten. Dus als wij niet werken aan onze bekendheid en zij niet de moeite nemen om zich te informeren, dan worden besluiten genomen die voor ons verkeerd uit kunnen pakken. Dat brengt mij weer terug bij het begin, het stikstofdossier. Het is te hopen dat er snel een noodwet komt met een ondergrenswaarde. Op die manier kunnen veel projecten weer aan de slag. Dan kunnen ondernemers weer aan de slag en hoeven we even niet de straat op. Het beleid wat nu wordt gevoerd, is te krom voor woorden en valt niet uit te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.