teeltgeluid

laatste update:5 mrt 2019

‘Met minder sterke onderstam weer normale wortels’

Bij de gebroeders Van der Kaaij in Berlikum staan alle kassen weer vol. In de kas van 3,5 ha is Merlice met onderstam Maxifort geplant. In de onbelichte kassen staan Trovanzo op Emperador en Merlice op Stalone.

Bij de gebroeders Van der Kaaij in Berlikum staan alle kassen weer vol. In de belichte kas van 3,5 ha (118 μmol SonT en 55 μmol LED-tussenlicht) is op 16 oktober Merlice met onderstam Maxifort geplant. In de onbelichte kassen staan vanaf 10 december het ras Trovanzo op Emperador (6 ha) en Merlice op Stalone (4 ha).

‘Weer normale wortels’

“We hebben jaren last gehad van heel veel crazy roots in de onbelichte teelt. Maar sinds we vorig jaar minder krachtige onderstammen zijn gaan gebruiken in de onbelichte teelt, zien we weer normale wortels”, verklaart Theo van der Kaaij. In de belichte teelt gebruiken ze wel maxifort. “Daar is de plant veel meer in balans ten opzichte van de hoeveelheid licht. Maar als een onbelicht gewas niet generatief genoeg staat en je krijgt ineens veel zon bij koud weer, dan zie je dat het gewas veel vocht produceert dat te weinig afgevoerd kan worden. Dan krijg je gemakkelijk crazy roots, ook als je Oxypro-S meedruppelt. Met minder sterke onderstammen was het in 2018 heel goed beheersbaar.”

Ook nu nog wordt vanaf het voldruppelen van de mat Oxypro-S (gestabiliseerde waterstofperoxide met zilverionen) meegegeven aan het voedingswater. Want de Agrobacterium rhizogenes is het afgelopen jaar nog niet helemaal verdwenen.

ToCV in helft planten

Ziekte- en plaagdruk is toch al een groot aandachtspunt bij Van der Kaaij. Het bedrijf was vorig jaar besmet met het tomatenchlorosevirus (ToCV). “Het is bijna zeker met het plantmateriaal voor de belichte teelt meegekomen. We hadden hier nog nooit Bemisia gezien, en nu ineens wel. In december en in februari hadden we al verdachte planten laten onderzoeken, maar dat leverde geen positieve uitslag op. Pas na een paar tropische dagen greep het om zich heen. Uiteindelijk was bijna de helft van de planten besmet. De productie viel uiteindelijk niet eens tegen, maar we hadden wel veel meer containerkilo’s door slecht gezette vruchten met scheuren en neusrot.”

Lees verder onder de foto

Net na Kerstmis werden de eerste trossen geknipt. De productie komt later op gang dan vorig jaar. Door het donkere weer moest de etmaaltemperatuur verlaagd worden.
Net na Kerstmis werden de eerste trossen geknipt. De productie komt later op gang dan vorig jaar. Door het donkere weer moest de etmaaltemperatuur verlaagd worden.

Absolute nultolerantie

Voor alle teelten geldt nu een nultolerantie voor wittevlieg bij de start. Na het planten wordt eerst Vertimec met Altacor gespoten en Verimark gedruppeld. Op de vangplaten in de belichte afdeling is nog nauwelijks een wittevlieg gevonden. Vanaf eind november is in 2 keer 1,5 Macrolophus per m2 uitgezet, die wekelijks wordt bijgevoerd. Iedere week worden kaartjes met een mix van sluipwespen opgehangen. Ook degenen die vruchtsnoeien, nemen de kaartjes gewoonlijk mee, maar dat is tot nu toe niet nodig geweest. Het is duidelijk dat deze chemische wittevliegmiddelen niet werken tegen Tuta. “Tuta is chemisch heel moeilijk te bestrijden. We hebben in november, voor we met de biologie begonnen, nog een keer met Nemazal en Hasten gespoten. En er zijn nu isonet-stripjes opgehangen, we vinden ze toch wekelijks in de vallen.”

Nog nooit zo donker

Net na Kerstmis is de belichte teelt in productie gekomen. “Het was een mooie strakke eerste tros met behoorlijk grove tomaten. Die moet je voorzichtig oogsten om scheuren te voorkomen. Er zat wel wat schuurschade op van de teeltgoten, draadhoogte 4.30 met goothoogte 5 meter. De productie komt later op gang dan vorig jaar. Door het donkere weer moest de etmaaltemperatuur verlaagd worden. “In week 51 hadden we maar een buitenlichtsom van 548 Joules. Zo laag heb ik het nog nooit gezien.”

Door het tussenlicht en meer zon gaat de ontwikkeling nu al sneller. “We draaien in de belichte teelt rustige etmalen van 18,3 tot 18,4 graden, met een piek van 23 tot 24 graden vanaf de middag. Na 15.00 uur daalt dat weer naar 21,5 graden. De voornacht staat op 13,5 tot 14 graden en de belichte nacht op 17,5 graden. De lampen gaan om 23.30 uur aan en de belichtingsduur is 18,5 tot 19 uur.”

Dunnere kop breekt niet

“Het gewas is vrij zwak nu alle stengels er staan. Maar het voordeel is dat de koppen niet erg dik zijn en ze bij het indraaien niet breken.” De laatst aangehouden stengel (3,8 stengels per m2) staat in week 3 in bloei. Alle trossen worden op 5 gesnoeid. De eerste 8 trossen zijn gebeugeld, maar nu worden de trosstelen geschrapt. Dat gaat toch een stuk sneller.


  • Door het donkere weer en de grote stengeldichtheid zijn de koppen niet erg dik. Voordeel is dat ze bij het indraaien niet breken.

    Door het donkere weer en de grote stengeldichtheid zijn de koppen niet erg dik. Voordeel is dat ze bij het indraaien niet breken.

  • In de belichte teelt zijn de eerste 8 trossen gebeugeld. Nu wordt de trosssteel beschadigd, dat scheelt arbeid.

    In de belichte teelt zijn de eerste 8 trossen gebeugeld. Nu wordt de trosssteel beschadigd, dat scheelt arbeid.

Enige vertraging

Het gewas van de onbelichte teelt stond vorige week tegen de eerste bloei aan. “Het gaat mooi, al is er enige vertraging door het donkere weer.” Afhankelijk van het licht worden etmaaltemperaturen van 16,3 tot 16,5 graden gerealiseerd. In de middag piekt de kastemperatuur een paar uur naar 22 tot 23 graden. Vanaf 15.30 uur daalt hij naar 12 graden en vanaf middernacht wordt langzaam toegewerkt naar de dagwaarde van 16,5 graden. Vanaf 9.00 uur wordt opgestookt naar 22-23 graden om 12.00 uur. Bij toenemend licht zal eerst de nachttemperatuur verhoogd worden.

Trovanzo moet zich nogmaals bewijzen

Het is voor het tweede jaar dat Van der Kaaij het ras Trovanzo zet naast Merlice. “Hij is kwalitatief beter in kleur en scheurgevoeligheid. Hij zet gemakkelijker, waardoor de uniformiteit in de tros op bepaalde momenten beter is. In productie kwam hij vorig jaar goed uit. Maar in deze kas hebben we een aantal jaren veel last gehad van crazy roots, wat de productie niet ten goed kwam. Daarom moet Travanzo zich dit jaar nog een keer bewijzen.” Ook nu blijkt duidelijk dat het nieuwe ras sneller van start gaat dan Merlice, dit blijft het hele jaar zo. “Je kunt de kop er later uithalen, omdat de laatste tomaten er sneller afkomen. Ik geloof wel in dit ras.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.