teeltgeluid

‘Aandacht voor gelijke stengels’

Op de locatie van VGT in het Zeeuwse Westdorpe is in de laatste week van november weer geplant, deels met het gele ras Allrounder en deels met de rode Ids.

Koen Neyens: “We hebben een goede start gemaakt. De planten waren gezond en het stond goed gelijk.”

Vorig jaar werd al een proefje gedaan om een deel van de swirskii al in de opkweekfase uit te zetten. Dat is goed bevallen. Dit jaar is zelfs de volledige dosering bij de plantenkweker ingezet, een paar dagen voor aflevering. “Daar staan de planten dicht tegen elkaar, en krijg je een betere spreiding van de swirskii. Daar zien we een goed resultaat van. Dit blijven we in de toekomst zo doen.”

Er is inmiddels ook begonnen met preventief Aphidius uitzetten, zodat deze sluipwesp direct eventuele luis die er zit aan kan pakken.

Inwortelen

Bij de watergift volstonden een paar beurtjes per dag om de plant goed te laten weggroeien en inwortelen. Daarna wordt overgeschakeld op één druppelbeurt op tijd en een aanvullende beurt op licht.

De stookinstellingen variëren elke dag. “Het is nu best intensief. Wij stoken sterk lichtafhankelijk, om zo gelijkmatig mogelijke stengels te krijgen. Met een vierstengelsysteem moet je veel aandacht besteden aan het stoken en aan het gewaswerk, om vier gelijke stengels aan te maken.”

Schermgebruik

Ook de scherminstellingen vragen in deze fase van de teelt dagelijks aanpassingen van de gecombineerde standaard instellingen op licht en buitentemperatuur. “We proberen het scherm zo veel mogelijk open te trekken. Zeker nu de doeken er een paar jaar in liggen, en wat meer vervuilen. Het onderste doek gaat sowieso open. Als het buiten zacht genoeg is, het bovenste doek ook.”

Tijdig vastzetten

De gewastouwtjes zijn bovenaan aangebonden. Nu is begonnen met het onder aanbinden van de planten. “We pakken daar een maand voor. We beginnen er tijdig aan, zodat we op tijd helemaal rond komen. Voordat de stengels de kans krijgen om uit te gaan zakken, waardoor er groeiremming op zou kunnen treden.”

Bij alle medewerkers wordt er aandacht gegeven aan het gelijkmatig en goed aanbinden. Zeker bij het opleiden van nieuw personeel wordt hier extra aandacht aan besteed.

Of registreer je om te kunnen reageren.