Korte en lange termijn gas blijft stijgen

Rogier Bekke
De prijs van daggas blijft stijgen. Ook de langere termijn gasprijs heeft de weg omhoog gevonden.

De stijging van het daggas lijk met de nog altijd niet volle bergingen te maken te hebben.De stijgende prijs voor de langere termijn wordt wellicht veroorzaakt door de vraag vanuit Azië. De Chinese Sinopec Group is naar verluidt van plan om aankopen van vloeibaar aardgas (LNG) op te voeren om de wintergasvoorraden te ondersteunen. De gasverkoop van Sinopec steeg in de eerste zeven maanden van het jaar met 13,4%.

De stijging van de vraag naar gas zou het gevolg zijn van de slechte situatie met het milieu in China. De vervuiling door kolen krijgt steeds meer prioriteit van de Chinese machthebbers. Voor de toekomst is een plan gemaakt om het aandeel kolen in de energievoorziening te verminderen naar 47% in 2030. Dit betekent een grote groei voor renewables, en gas is de oplossing.

Elektriciteit en steenkool

De steenkoolprijs zat de afgelopen week wederom in de lift en steeg door de grotere vraag naar 95 dollar per ton. De afgelopen maand is de steenkoolprijs met ruim 10 dollar per ton gestegen. Dit was evenals een week eerder terug te zien in de lange termijn elektriciteitsprijzen. Deze stegen weer, ondanks het feit dat de CO2-prijs licht daalde. Wellicht was het feit dat de kerncentrale Borsele in Nederland en Doel 1, 2 en 4 in België uitgevallen zijn ook van invloed. Daarnaast zijn de kolencentrales de afgelopen zomer ook niet helemaal betrouwbaar en een aantal maal uitgevallen. Wat dat betreft waren de korte termijnprijzen stabieler, hier lag het daggemiddelde van de baseloadprijs de afgelopen week rond de € 65 per MWh.

Aanleg onderzeese stroomkabel vertraagd

De aanleg van de Cobra-stroomkabel tussen Nederland en Denemarken loopt een halfjaar vertraging op. Er zijn problemen met de aanleg en installatie van de onderzeese kabel. Dat hebben de eigenaren van het project, netbeheerders Tennet en Energinet in Denemarken, bekendgemaakt. In plaats van februari 2019 verwachten de netbeheerders nu dat de 325 kilometer lange kabel in het derde kwartaal van volgend jaar klaar zal zijn. De capaciteit van de verbinding is 700 megawatt. Dit komt volgens Tennet overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 700.000 Nederlandse huishoudens.

Olieprijs beweegt tussen 65 en 70 dollar

Over de olieprijs, bijvoorbeeld van het Amerikaanse WTI, kun je veel zeggen maar deze beweegt onafgebroken binnen de bandbreedte van 65-70 dollar. De voorraden, die soms toe- maar veel vaker iets afnemen, geven een prijsopdrijvend effect. Ook de zorgen over het wegvallen van productie in Iran met als gevolg verschraling van aanbod op de mondiale markt, genereren een prijsopdrijvend effect.

Een tegenwicht wordt geleverd door de Amerikaanse president Donald Trump. Afgelopen week heeft hij ervoor gezorgd dat de prijs een daling liet zien. Dit deed hij nadat de markt een prijsstijging noteerde. Zijn strategie is simpel. Hij dreigt met een verdere lastenverhoging op producten uit China. Dit kan de economische groei tegenwerken, waardoor de vraag naar olie geremd kan worden. Deze strategie gebruikt Trump wellicht tot de verkiezingen in de Verenigde

Staten.

Of registreer je om te kunnen reageren.