teeltgeluid

‘We rapen er 5 à 6% klasse 2-paprika uit’

“Het gewas laat nog voldoende groei zien, maar de zetting blijft door de warmte wel achter”, zegt Arjan van der Lelij van paprikateeltbedrijf Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn.

De productie van het rode ras Maldonado (7,3 hectare) ligt de laatste 2 weken rond 1,4 kilo per vierkante meter. Toch was de plantbelasting halverwege vorige week nog behoorlijk hoog. “Nu het weer normaler is en de plant meer ruimte heeft, krijgen we misschien weer een groot zetsel.”

De vruchten zijn niet heel grof. “We halen een gemiddeld vruchtgewicht van 180 tot 185 gram. Daar zijn we best tevreden mee. Veel van onze paprika’s gaan naar Engelse supermarkten en daar is die maat erg geschikt voor.”

Net product in de doos

De kwaliteit is geen probleem, maar kost wel extra arbeid. “De basis is gewoon goed. We snijden wel veel stekkies of brandneusjes (vruchten met neusrot) doordat calcium uit de vrucht is getrokken onder die extreme omstandigheden. We rapen er nu 5 à 6% klasse 2-vruchten uit. Wat overblijft is een heel net product.” Van brandplekken of overrijpheid hebben ze bij Van der Lelij geen last. “We schermen de scherpste instraling weg.” Hij is ook steeds goed aangebleven met het werk. “We hebben gelukkig een grote vaste kern van geroutineerde mensen.”

Genoeg osmosewater

Water is ook geen probleem geweest. Ondanks het hoge gebruik is het bassin goed gevuld gebleven. “Op de heetste dagen hebben we zelfs 10 liter per vierkante meter gehaald. Maar de osmose-installatie is groot genoeg om het normale dagverbruik bij te houden. Op donkere dagen vult hij weer aan wat hij op extreme dagen tekort komt.” Van 3 uur na zonsopkomst tot 3 uur voor zonsondergang heeft de waterunit bijna constant gedraaid. De ec van het druppelwater is steeds 2,3 gebleven en in de mat was de ec vorige week 2,7. “De mat-ec is eerder gedaald dan toegenomen.”

‘Gelukkig hebben we in de hete week 31 een paar keer een minimumtemperatuur van 17 graden aangetikt’

Back to normal

De klimaatinstellingen werden halverwege vorige week weer meer standaard. De luchting wordt gestuurd op kastemperatuur, op 0,5 graden boven de stooklijn van 20 graden overdag en 16 graden ’s-nachts. “Gelukkig hebben we in de hete week 31 een paar keer een minimumtemperatuur van 17 graden aangetikt.”

De ramen gaan overdag maximaal 80% open, maar dat was tijdens de hitte ook al zo. Ook toen werden ze tegen de avond ‘geknepen’ om vocht binnen te houden. “De kastemperatuur bleef daardoor 3 graden onder de buitentemperatuur.” In de nanacht komt er tussen 4:30 en circa 7 uur een verwarmingsbuisje in van 35 graden om het gewas te activeren.

Zuivere CO2 beter geregeld

Voor de CO2-voorziening hoeft sinds dit jaar niet meer bijgestookt te worden. “We hebben nu een aansluitcapaciteit van 1.000 kilo per uur met Ocap-CO2. Vanaf 10 uur proberen we dat zo efficiënt mogelijk te verdelen over de 2 afdelingen. De leveringszekerheid is gelukkig een stuk beter dan vorig jaar.” Gemiddeld over de hele week wordt in de kas een concentratie van 600 ppm CO2 gehaald.

Goede controle

De ziekten en plagen zijn goed onder controle. Tegen rupsen is standaard iedere 4 weken een bestrijding uitgevoerd met Nocturn en een keer met Altacor. “Je komt wel Macrolophus tegen en er vliegen kwikstaarten, maar die kunnen de rupsen toch niet bijhouden.” Tegen bladluizen is een keer met Plenum gedruppeld tijdens de warme periode. “We hebben dit seizoen weer een mix van sluipwespen ingebracht en we zien nog parasitering. Maar met de boterbloemluis wil je geen risico nemen.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.