teeltgeluid

‘Proberen gewas in optimale conditie te houden’

Het paprikagewas bij Noorland Paprika in IJsselmuiden heeft zijn groeikracht behouden, ondanks de hitte waar het doorheen is gegaan.

Ton Noorland: ”Dat is absoluut geen probleem. Het groene ras Frazier is van zichzelf een groeier. In normale zomers wil die groei makkelijk wat extremer worden.” Het afgelopen extreme warme weer heeft de gewasgroei wat getemd. Dat is onder andere aan de arbeid rond het toppen te merken. “Het blijft flink werken, maar het is niet te.”

Nog 2 zetsels

Noorland wil nog 2 zetsels aan het gewas krijgen. Eentje nu (in week 34). “Daarna proberen we in week 38 nog een keer zetting te forceren.”

‘Als de plantbelasting te hoog wordt, gaat je gemiddeld vruchtgewicht daar onder lijden’

De plantbelasting is iets minder hoog geworden. Die heeft op 38 tot 39 vruchten per vierkante meter gezeten, maar is weer gezakt naar 34,5 stuks. “Als de plantbelasting te hoog wordt, gaat je gemiddeld vruchtgewicht daar onder lijden. Met dat hele hete weer werd de uitgroeiduur korter door de hoge temperaturen. Dat maakte de vruchten ook iets fijner.” Het vruchtgewicht begint nu licht toe te nemen. “Maar het zou nog iets beter kunnen.”

Het is een vrij drukke periode geweest met oogsten. Maar desondanks zijn zeker aan het gewaswerk geen concessies gedaan. “De ene dag doe je wat meer als de andere, maar gemiddeld zorgen we dat we elke vrijdagmiddag weer klaar zijn.”

Gewas koelt zichzelf

Klimaatinstellingen staan ingesteld op 21 graden stoken overdag en 18,5 graden in de nacht. “Maar met deze buitenomstandigheden zijn die temperaturen niet aan de orde. Je kunt alleen proberen om je gewas in optimale conditie te houden. Concreet betekende dat met heel heet en zonnig weer: op tijd beginnen met schermen. Een gewas dat optimaal in conditie staat, koelt zichzelf. Binnen in de kas was het vaak dan ook koeler dan buiten.”

De luchtvochtigheid liep daardoor op. “Dat het veel vochtiger werd, maakte het best pittig voor het personeel. Op die hele warme dagen zijn we een half uurtje eerder begonnen met werken, om iets eerder te stoppen.”

Er wordt 2,3 tot 2,4 EC meegegeven, met een pH van 5,1. In de mat resulteert dat in een EC rond 2,7 en 2,8. Tijdens de heel warme dagen is wel een gezakt naar een gift van 2 EC.

Plagen onder controle

Het gewas heeft geen last van ziektes. De hoeveelheid plaaginsecten mag geen naam hebben. “Je ziet het gebruikelijke: een enkel luisje, een enkel rupsje. Het heeft aandacht nodig, je moet er bovenop blijven zitten, maar het loopt niet uit de hand.” Spint is niet aanwezig.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.