weblog

laatste update:12 mrt 2018

World Horti Center zet hoge standaard

Het World Horti Center is een schitterende etalage van wat de tuinbouw vermag. Maar dat houdt ook een gevaar in. Burger en overheid kunnen het idee krijgen dat dit de standaard is.

Minister Carola Schouten begon haar speech in het World Horti Center gisteren in Naaldwijk met een terugblik op haar eigen vakantiebaantje. Chrysanten pluizen en toppen. En dat dat zulk zwaar werk was dat ze aan het einde vakantie blij was dat ze weer naar school mocht.

Ze vond het “een voorrecht om weer terug te zijn”. En ze vond dat de innovatie er hier vanaf spatte. En meer woorden van die complimenteuze strekking.
Tekst gaat verder onder Facebook-video

Onder de indruk

Het is ook niet eenvoudig om niet onder de indruk te zijn als je voor het eerst sinds decennia weer in kassen komt. En dan niet bij een doorsnee chrysantenteler, maar op de modernste bedrijven die er maar zijn en in de kascompartimenten van de Demokwekerij waar de sector als geheel en telersverenigingen in het bijzonder hun onderzoeksvragen hebben uitstaan.

Verwachtingen bij burgers

Zo’n blinkende etalage houdt ook een gevaar in. Burgers die komen kijken – de minister nu, maar straks ook allerlei andere bestuurders uit de provincie, uit Den Haag, uit Brussel, met hun topambtenaren in hun zog, en van de zomer trouwens ook dagjesmensen als het strandweer in Hoek van Holland en Scheveningen een beetje tegenvalt – kunnen het idee krijgen dat dit de standaard is.

De lysianthuskwekers, die gisteren eerst koningin Maxima en daarna ook minister Schouten de proef met teelt op goten lieten zien, waren daar wel op gespitst. “Dat ze niet denken dat volgend jaar alle bloemen de grond uit kunnen.” Of erger nog, dat ze het over vijf jaar denken te kunnen gaan verplichten.

Tekst gaat verder onder de foto

Twee Westlandse lysianthuskwekers in afwachting van Koningin Maxima en minister Carola Schouten. - foto: Ton van der Scheer
Twee Westlandse lysianthuskwekers in afwachting van Koningin Maxima en minister Carola Schouten. - foto: Ton van der Scheer

Minister laat zich niet vastpinnen

Tussen de rondleiding en weer per dienstauto naar de Tweede Kamer (voor een zogeheten Algemeen Overleg over gewasbescherming) mocht ik de minister enkele minuten vragen stellen. Ze gaf vooral te kennen uitstekend antwoord te kunnen geven zonder zich waar dan ook op vast te laten pinnen.

Maar ook gaf ze blijk de knelpunten en zorgen van de tuinder wel te kennen: een onwerkbare Nederlandse uitleg van de Brusselse GMO (“lag bij mijn aantreden meteen op mijn bord”), de dreiging dat middelen verdwijnen voor er goede alternatieven voor zijn (“we wachten de voorstellen van de Europese Commissie over de neonicotinoïden af”) en de zeer beperkte mogelijkheden om collectieve financiering te vinden voor onderzoek dat de gehele sector ten goede komt (“we kijken goed naar de aanvragen voor algemeen verbindend verklaringen die we uit de tuinbouw binnen hebben gekregen”).

‘Middenmoot meekrijgen’

Op de vraag of ze door de bling bling van een World Horti Center ook oog kon houden voor de praktijk van de ‘gewone tuinder’ stelde ze dat het ook aan de voorlopers is om de middenmoot mee te krijgen in de ontwikkeling naar duurzaamheid. Tja, ook waar. We kunnen er wel vanuit gaan dat Carola Schouten goed snapt tot waar ze de tuinbouw tegemoet kan komen. Tot niet al te ver onder het niveau van wat de sector zelf trots aan de maatschappij laat zien.

Geef uw mening

Of registreer je om te kunnen reageren.