teeltgeluid

laatste update:16 mei 2018

‘Dankzij veel zon op zelfde datum gaan oogsten’

Op de locatie van VGT in het Zeeuwse Westdorpe vertaalt de zonnige periode zich in een vlotte ontwikkeling bij de planten.

Koen Neyens: “Vanwege het donkere weer in december was de eerste zetting er pas een week later aan gekomen dan vorig jaar. Maar toch konden we op dezelfde datum beginnen met snijden.” In week 11 zijn de eerste vruchten van de gele Allrounder geoogst, in week 12 is een begin gemaakt bij de rode Redline. Kwaliteit en sortering zijn goed.

Hergroei

Nu het redelijk hoge vruchtbehang wat af begint te nemen door de op gang gekomen oogst, zijn de planten het moeilijkste moment qua groei door. “Door die hergroei zie je dat takken die sterk genoeg zijn aan het herzetten zijn. Dus moet je nu voldoende groei zien te houden, zodat die zetting doorgaat. En als het straks lente wordt, gaat die groei weer vlotter.”

‘Met deze wisselende weersomstandigheden is het opletten dat je geen brandplekjes krijgt’

Sinds week 11 begint er weer echt regelmaat te komen in het gewaswerk. “Vanaf nu is het elke week de helft van het bedrijf toppen en de andere helft indraaien.”

Opletten brandplekjes

De grote kracht van de zon is momenteel een van de belangrijkste aandachtspunten bij de teelt. “Met deze wisselende weersomstandigheden is het opletten dat je geen brandplekjes krijgt.” Bij de klimaatinstellingen wordt in grote lijn een etmaaltemperatuur van tussen de 19 en 21 graden Celsius aangehouden. Er wordt gestookt richting 21 graden. Met de ventilatie mag het oplopen naar 25 graden, maar rond die grens wordt het wel opletten dat het niet te warm gaat worden in de kas. Verder blijft het met het droge weer zaak om niet al te veel te luchten.

Vorstgrens verlaagd

“We hebben ook de vorstgrens verlaagd. Met al die zon is het oppassen dat de ramen niet te lang dicht blijven. Aan de andere kant mogen ze ook niet te vroeg open gaan. Je wilt geen kou binnen hebben.” Daarbij dient het schermdoek voldoende lang open te zijn voordat er gelucht gaat worden, waardoor het kasdek eerst iets opwarmt. “Zodat je bij heel koud weer geen luchtramen kapottrekt die nog vastgevroren zijn.” Omdat de zon rond deze tijd al vrij veel kracht heeft, zakt de temperatuur in de kas niet te ver weg na het openen.

Scherm open

Het scherm gaat elke dag open. Bij iets bewolkter weer is het meestal tevens iets zachter qua buitentemperatuur, waardoor het eveneens open kan. “Het gewas is nu te groot om het nog langer dicht te laten liggen. Het is echt heel uitzonderlijk dat het zulk grijs weer is dat het geen zin meer heeft om het scherm open te trekken.”

‘Relatief vroeg spint krijgen hoeft geen probleem te zijn’

Vlotter water geven

Neyens is iets vlotter water gaan geven, om de matten ’s morgens op tijd te verzadigen. Nu er vruchten aan de plant hangen, is het ook belangrijk om voldoende drain te realiseren. Na een paar startbeurtjes op tijd, wordt in de namiddag op licht water gegeven. Meestal is dat tot ergens rond half vier ’s middags.

Spintje

Wat biologie betreft, wordt luis volledig biologisch aangepakt. In eerste instantie pakken aphidius en aphidoletus het op. De half februari uitgezette Macrolophus is zich aan het ontwikkelen en zal ergens rond eind mei de rol van algemene predator op zich gaan nemen.

Verder is een spintje waargenomen op warmere en drogere plakken in de kas. “Daar is direct uitgezet. “Je moet er kort bij zijn. Relatief vroeg spint krijgen hoeft geen probleem te zijn. Dan bouwt de populatie phytoseiulus zich samen met de spint op. Dat is beter dan dat je later in het seizoen ineens een explosie van spint krijgt.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.