teeltgeluid

‘We lopen 15% achter in productie’

“In productie blijft deze vroegste tomatenteelt in de nieuwe kas (ras Merlice, op 24 augustus geplant) achter bij de prognose. We hebben tot nu toe 15% minder geknipt”, zei Gertjan van der Spek van Solyco in Bergschenhoek vorige week.

De lagere productie wijt Van der Spek voor de helft aan de elektriciteitsvoorziening voor de lampen die te laat klaar was en voor de andere helft aan het donkere weer. De weekproductie in deze teelt stijgt nu wel gestaag. In week 5 lag hij rond 1,7 kilo per vierkante meter en de kwaliteit is goed. “Bij de tweede tros zagen we wel meer verdroogde kroontjes, mede door de gewasbespuiting met de zwakke stam van het pepinovirus. Dat zie je wel vaker.” Ook spelen de hoge stengeldichtheid (3,75 st/m2) en de hoge lichtintensiteit (220 umol/m2.sec) mogelijk een rol. “Het gewas heeft ook wat meer bladrandjes opgelopen.”

Geen schade met gehard glas

De nieuwe kas in Berkel en Rodenrijs is gedekt met hard glas. Dat was tijdens de stormen van januari een voordeel. “Er wordt wel gezeurd dat gehard glas zo duur is, maar bij zo’n storm kan het veel schade voorkomen. Het is ook veel veiliger.” Op de twee locaties in Bergschenhoek waren er in totaal 30 kapotte ruiten. “Dat viel eigenlijk ook nog mee. We hebben alles met noodruiten gerepareerd totdat de beglazers komen. Die halve plastic ramen klem je met veren tussen de roeden. Dat werkt prettig. We hadden dezelfde middag al de helft weer dicht.”

Voeren Macrolophus weer opgepakt

Het tomatengewas in de nieuwe kas heeft nog steeds wel last van galmijt. “Maar het is redelijk beheersbaar. Tot kerstmis hebben we elke aangetaste plant verwijderd. Nu houden we het onder controle door plaatselijk te spuiten met zwavel en Oberon.” Nadeel van de zwavelbespuitingen is wel de lagere populatiedichtheid van Macrolophus. “Ze zijn er een paar weken na het planten ingegaan. Ze ontwikkelden zich eerst redelijk, maar je moet er nu een beetje naar zoeken. Daarom zijn we weer begonnen met bijvoeren.” Daarnaast wordt elke week een mix van Erethmocerus en Encarsia-sluipwespen uitgezet, om de 5 paden en elke week een ander pad. Eerst waren het er wekelijks 1,25 stuks per vierkante meter, maar sinds week 3 is dat verdubbeld want de wittevlieg neemt toe.

Hoog percentage BBB

De tweede belichte teelt (Merlice en Ducovery, half oktober geplant) is net voor kerstmis in productie gekomen. De vruchten waren meteen heel grof: 180 gram per stuk. “Normaal zie je dan dat het huidje het niet aankan, maar je ziet nu geen krimpscheurtjes.” De weekproductie ligt al op 1,5 kilo per vierkante meter. “Het gewas is sterk en staat goed in balans.”

De eerste vleestomaten zijn dit jaar een stuk minder grof dan vorig jaar. “Ze staan nu in de warmste hoek van de kas. We hebben nu 80% BBB, vorig jaar was dat maar 50-50 drie en vier keer B. En drie keer B wordt veel beter betaald.” Tot nu toe worden de trossen gesnoeid op 3 vruchten, pas laat omdat het eerste vruchtje nog wel eens een bonk wordt of juist te klein blijft. “Als de plant sterk genoeg is snoeien we soms op 4.”.

Personeel gescheiden

Qua biologie is het erg rustig in de tweede belichte teelt. “We hebben hier geen galmijt en de Macrolophus doet het beter omdat we alleen bij de start van de teelt preventief zwavel gespoten hebben, tot een week voor de roofwantsen kwamen.” Om te voorkomen dat galmijten van de andere tuin worden meegenomen, blijft het personeel steeds op dezelfde locatie, zelfs bij arbeidspieken. “De bedrijfsleiders en ik trekken steeds pakken aan.”

Pruimtomaten na half maart

Bij de pruimtomaten in de onbelichte teelt (Prunus, 4 december geplant) stond vorige week de tweede tros in bloei. Einde week 2, toen 80% van de eerste tros bloei liet zien, zijn ze op de mat gezet. “Ik had liever 100% bloei gehad, maar door ze voor het weekend op het gat te zetten, kunnen de planten een paar dagen inwortelen voor je begint met gewaswerk.”

Naar verwachting komen de pruimtomaten half maart in productie. Aan gewasbescherming heeft Van der Spek nog weinig hoeven doen. De Macrolophus is er net voor kerstmis ingegaan en de eerste nimfen komen tevoorschijn. Encarsia-kaartjes worden pas opgehangen wanneer de eerste wittevlieg zich aandient.

Gasverbruik valt niet mee

De klimaatinstellingen van de verschillende teelten komen nu sterk overeen. Via letsgrow.com kan hij de data van de drie tuinen in 1 grafiek terugkijken. De belichte teelten hebben een voornacht van 15 graden, een nanacht van 17 graden en een daginstelling van 23 graden. Daarmee wordt een etmaaltemperatuur van 18,5 graden gerealiseerd. In de onbelichte teelt van pruimtomaten wordt een lagere en langere voornacht aangehouden van 13 graden, is de nanacht ook 17 graden en staat de dagtemperatuur ingesteld op 21 graden plus een lichtverhoging van 3 graden. Hier is de etmaaltemperatuur inmiddels opgelopen tot circa 17,5 graden.

Ondanks de zachte winter valt het gasverbruik niet mee. “In de onbelichte teelt verstookten we in week 3 toch bijna 1 kuub per vierkante meter. En in de belichte tuinen 0,7 en 0,9 kuub gas plus de warmte van de lampen.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.