teeltgeluid

‘Ik denk dat we paprika stabiel door blijven snijden’

De vruchten van de rode paprika’s bij Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn zijn na de hete zomer alweer een stuk zwaarder geworden.

Izaäk van der Lelij: “Ze zitten weer op 200 gram. Op het laagste punt in de zomer was het gemiddeld vruchtgewicht nog maar 169 gram.” De vruchten zijn mooi van kwaliteit.

Fris gewas

Het gewas zelf staat er nog redelijk fris op. “Dat heeft er nog wel zin in, al werken we toe naar de sloopperiode van het gewas. Het laatste zetsel zit er lekker op. De kop is eruit gegaan. Nog een rondje draaien, dan is het klaar. Alles staat netjes voor de laatste weken. Qua telen is het nu een beetje saai. Het is echt het einde van de teelt. Alles staat netjes voor de laatste weken.” De bedoeling is om deze teelt net voor half november te beëindigen.

“Ik denk dat we redelijk stabiel door kunnen blijven snijden, en dat we alles wat er hangt nog wel rood af kunnen krijgen.” De plantbelasting is ongeveer 30 vruchten per vierkante meter, met stengels van 3 paprika’s tot stengels met 5 kleinere vruchtjes van een paar weken oud.

Snelheid maken

De klimaatinstellingen worden aangepast op het laatste zetsel. “Nog een weekje met een korte voornacht van 3 uurtjes, met 16 graden om enigszins op kracht te blijven werken. Niet lang daarna gaan we er, afhankelijk van de vruchtgrootte, snelheid op zetten. Met, een beetje afhankelijk van het weer, een hogere voornacht van 18 graden.”

De nachttemperatuur loopt vanaf de voornacht op naar zonop. De dagtemperatuur staat ingesteld op 21 graden, waarbij het op de middag op mag lopen naar 26 graden. “Afluchten doen we niet meer. Het wordt in deze periode wel lastiger om het vocht kwijt te raken, maar naar omstandigheden gaat het nog oké.” Het schermdoek gaat rond 21.00 uur dicht.De watergift neemt af met de korter wordende dagen. Uiteindelijk gaan we de mat leeg trekken, zodat we met een droge mat aan het eind komen.”

Scherp blijven op rupsen

Over de plaagbeheersing is Van der Lelij tevreden. “We hebben de luis onder controle weten te houden. Ook de rupsen kunnen nog worden beheerst. “Al blijft dat altijd spannend. Je moet daar altijd scherp op zijn in deze periode van het jaar.”

Van schimmelziektes heeft het gewas nog geen last. “Ik hoop ook dat we die niet meer tegen gaan komen. Maar het blijft spannend, die laatste 6 weken van de teelt.

Teeltwisseling

Ondertussen is Van der Lelij bezig met de planning voor de overgang naar het volgende teeltseizoen. Zorgen dat alles gereed is voor de teeltwisseling en dat overal op tijd mensen voor zijn.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.