teeltgeluid

‘Volgend jaar nog meer swirskii in opkweek’

“Alles is wat trager, door het donkere weer in december en ook nog in januari.” Dit zegt Koen Neyens van VGT.

Onder andere aan de zettingscijfers ziet Neyens dat de groei en ontwikkeling van het paprikagewas bijna een dikke week achterligt ten opzichte van vorig jaar. Op 27 tot en met 29 november zijn op de locatie in het Zeeuwse Westdorpe de gele Allrounder en de rode Redline geplant in een vierstengelsysteem.

Swirskii in opkweek

Het uitzetten van swirskii bij de plantenkweker is goed bevallen. “Volgend jaar gaan we nog meer swirskii laten uitzetten tijdens de opkweek.” Hij ziet een betere spreiding van de roofmijten, door het verstrooien in de fase dat het plantmateriaal nog dicht op elkaar staat, met 24 planten per vierkante meter. Op de tuin zelf wordt de swirskii bijgevoerd.

Lagere infectiedruk

Aan wittevlieg en trips valt er nauwelijks iets waar te nemen. De nieuwe inzetstrategie van biologie is daar niet de enige reden voor. “We hebben alles tijdens de teeltwisseling grondig schoongemaakt en is er nieuw plastic in de kas gelegd. Begin december is het in de natuur even goed koud geweest, wat de infectiedruk van buiten vermindert.”

Lichtafhankelijk sturen

Het klimaat wordt sterk lichtafhankelijk gestuurd in deze periode van zetting. De meeste nachten schommelen ergens tussen de 16 en 18 graden, afhankelijk van de hoeveelheid licht en hoe zacht de weersomstandigheden zijn. “Het blijft moeilijk om er een echt duidelijke lijn in te trekken. Eenzelfde ruimtetemperatuur heeft niet altijd hetzelfde effect op de plant.”

Bij de watergift wordt gestart met een standaard druppelbeurt, om daarna op basis van straling aan te vullen. Er wordt 3 EC meegedruppeld, wat resulteert in een drain-EC van 3 tot 3,5.

Stengels aanknopen

In week 4 is het vierde en vijfde oksel in bloei. De eerste zetting zit gedeeltelijk in het derde, en voor een ander deel in het vierde oksel. De bloemkwaliteit ziet er goed uit.

Begin week 4 worden de laatste stengels aangeknoopt. Toppen en indraaien gaat gewoon verder. “Tot nu toe hebben we veel gewaswerk gehad. De eerste keer indraaien vraagt ook altijd nog extra werk. Maar binnen een paar weken zal het snel minder worden met de benodigde gewasarbeid.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.