weblog

‘Tuinders stralen passie uit’

Ik vind het heerlijk om nu even rust te pakken en wat bij te lezen. Het lijkt er toch op dat de wereld een beetje stilstaat tussen Kerst en Oud en Nieuw, al zal dat zeker niet voor iedereen gelden.

Wij als tuinders klagen weleens dat we veel en lang ‘moeten’ werken, maar die werktijd kunnen we over het algemeen vrij aardig zelf indelen, rekening houdend met de omstandigheden. We telen in de vollegrond, maar ook in de kassen en op stellingen; een beetje met de seizoenen mee, daar ben je aan gebonden. Dat is ook weleens lastig, weet iedereen in sectoren als de onze. Zeker als een teelt anders verloopt dan eigenlijk de bedoeling is, maar maakt dat je – op een moment als nu – ook eens gas kunt terugnemen.

Passie uitstralen

Hoe anders is het als je bijvoorbeeld bij de politie of in de zorg zou werken? Deze mensen moeten ook in deze periode gewoon doordraaien, vaak met extra drukte. Je zult als politieman dienst hebben tijdens de jaarwisseling. Ik heb daar respect voor, mensen die continu klaarstaan om anderen te helpen. Mensen die nachtdiensten draaien en daar niet over zeuren, omdat ze weten dat het bij hun vak hoort. Ja, echt passie, dat moet je volgens mij wel hebben voor zo’n dienstverlenende taak.

2017 goed jaar voor tuinders

Passie is ook wat tuinders vaak uitstralen als je ze vol trots over hun bedrijf hoort praten. Dat is goed, want passie is absoluut nodig om verder te ontwikkelen en te innoveren. De tuinder is de motor van zijn bedrijf; het ligt aan hem of er gas wordt gegeven of op de rem wordt getrapt. Stilstand is achteruitgang zegt men altijd, maar alles hangt af van hoe je financieel hebt gedraaid. Volgens het CBS zouden tuinders een goed jaar achter de rug hebben, vooral de glastuinders hebben goed gedraaid.

‘70 hectare glas erbij, dat is behoorlijk wat!’

Kijkend naar de ontwikkeling bij de glasaardbeien, kun je niet anders vaststellen dat vooral daar vol gas wordt gegeven! Dit jaar komt er circa 70 hectare bij, dat is behoorlijk wat! Deze tuinders gaan door, een nieuw jaar met nieuwe kansen. Ik wens iedereen een goed, gezond en gepassioneerd 2018 toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.