teeltgeluid

‘Temperatuur groeilicht compenseren in voornacht’

Herman Luimes in Erica heeft 5 januari een deel (2,5 hectare) van zijn belichte hogedraadteeltkomkommer geplant.

De resterende 3 hectare van de tuin, waar vorig jaar nog traditioneel werd geteeld, is tijdens de afgelopen teeltwisseling ook ingericht voor belichting, in combinatie met de bijbehorende overschakeling naar hogedraad. Daar is vanwege alle activiteiten rond de installatie van het groeilicht een week later geplant. “Want je wilt toch ook gewoon goed schoonmaken met de teeltwisseling? Daar doe ik geen concessies aan.”

Belichting afhankelijk van gewasgroei

Er wordt een voornacht aangehouden van 19 graden. Als de lampen om middernacht aangaan, gaat de nacht naar 20,5 graden. Overdag gaat de temperatuurinstelling naar 21 graden. Er wordt ongeveer 18 uur belicht. “Afhankelijk van hoe het gewas groeit. Met slecht weer, en dus weinig buitenlicht, blijven ze langer aan. En in de avond gaan we elektriciteit aan het net leveren, als dat lucratief is.” Meestal doen die wat interessantere leveringsuurtjes zich voor tussen 17.00 uur en 20.00 uur.

Compensatie in voornacht

De temperatuurinstellingen worden al snel afhankelijk gemaakt van de gewasontwikkeling. “Met de lampen aan zit je al snel op temperatuur en valt er weinig meer te sturen. Dat sturen gebeurt dus meestal aan het begin van de dag. En de hogere temperaturen van het groeilicht ga je al snel compenseren in de voornacht.”

Komkommer, hogedraadgewas. - Foto: Peter Visser
Komkommer, hogedraadgewas. - Foto: Peter Visser

Schermgebruik

Het verduisteringsscherm gaat rond zonop een beetje los. “Maar met heel slecht weer laat ik het langer dicht. Onder de 100 Joules heeft het geen zin om het open te trekken. En je hebt ook nog lichtreflectie tegen het doek, van het licht van de lampen.” Iets later in de teelt, zodra het wat zonniger wordt, gaat het doek overdag wel los.

Biologisch starten

Watergeven gebeurt drie keer per dag met beurten van 100 CC, waarbij 3 EC aan voeding wordt meegegeven.

De gewasbescherming wordt volledig biologisch gestart. Een dag na planten wordt er direct al preventief swirskii en californicus ingezet.

Direct na het planten worden de planten vastgezet en begint het schoonmaken van de oksels. De eerste vrucht wordt op het zesde blad aangehouden. Er wordt minimaal om en om een vrucht aangehouden, maar als de groeiomstandigheden gunstig zijn, wordt er misschien nog ergens een setje van vruchten aangehouden.

Bekijk ook de vorig jaar verschenen bedrijfsreportage, op pagina 20 tot en met 22 van editie 3 in 2017.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.