Doorgaan naar artikel

‘Met knikkende knieën 2018 in’

2018 wordt ongetwijfeld een uitdagend jaar. De planten staan in de kas; teeltplannen zijn grotendeels klaar.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen is een afgezaagd cliché, maar o zo waar. Op de agenda staan dit jaar grote thema’s, zoals Brexit, verduurzaming. In 2018 moet ook de toekomst naar robuustere planten en energieneutrale teelt echt worden ingezet.

Vizier vooral op Spanje gericht

Rabobank stelt in het in 2017 verschenen visierapport Glasgroente dat de sector hersteld is van de crisis tussen 2009 en 2014. De kassenbouwers kunnen erover meepraten. De orderportefeuilles zijn al tot de zomer gevuld. Maar eerlijk is eerlijk: de reden van deze voorspoed ligt vooral buiten de eigen invloedsfeer. Weer, energieprijzen en wisselkoersen spelen een hoofdrol. Met het weer is het vizier vooral op Spanje gericht.

Wageningen Economic Research (het oude LEI) bevestigt op de valreep van 2017 nog eens de hoogconjunctuur. De glastuinbouw behaalt opnieuw topinkomens. De tomatenprijzen liggen 6% hoger dan in 2016, die van komkommer (-20%) en paprika (-10%) weliswaar lager maar nog steeds ver boven het langjarig gemiddelde. WER voert één reden aan: Spanje. De openteelt doet het veel minder, maar ook hier nog wel beter dan het langjarige gemiddelde.

Teler kan stempel drukken op resultaat

Rabobank merkt op dat ondernemers wel degelijk hun stempel kunnen drukken op het resultaat met de keuze van verkoopmomenten, voorraadbeheer en marketing. Dat kan zeker als telers hun krachten bundelen.

De concurrentie in Europa groeit. Nederland is met export van ruimt 80% gevoelig. De eerder genoemde Brexit kan ingrijpende gevolgen hebben. Nederland exporteert voor € 1,8 miljard aan groente, fruit en bloemen aan het Verenigd Koninkrijk. Vinger aan de pols dus.

Gevaar van ToCV

Gevaren liggen altijd op de loer. De tomatentelers sloeg net voor kerst de schrik om het hart. Op drie bedrijven werd het tomatenchlorosevirus (ToCV) aangetroffen. Het strijdplan voorziet voorlopig in inzet van stevige chemische middelen tegen drager witte vlieg. Ruimen is vooralsnog geen optie. Hopelijk sorteert de aanpak effect, en blijft de besmetting beperkt. De impact kan anders groot zijn. De glassector gaat met knikkende knieën 2018 in.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin