weblog

Afscheid Nico van Ruiten van Glaskracht

Glaskracht neemt afscheid van een harmonieuze diplomaat en krijgt een gepokt en gemazeld bestuurder.

De voorzitterswissel bij LTO van de glastuinders trekt iets meer aandacht trekt dan die bij de vollegrondsgroentetelers. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de omvang en de aard van de groep ondernemers. Glas is bij elkaar een grotere sector. Maar vooral ook een eigengereide sector.

Aangetreden op een mijnenveld

Bij zijn afscheid riep Nico van Ruiten zelf het spanningsveld in herinnering waarin hij aantrad. ‘Een mijnenveld’ noemde Van Ruiten het zelfs, waarin sectorale acties door de grote regionale lto’s kritisch werden bekeken, net als al te veel toenadering naar en samenwerking met milieuorganisaties. En de eerste vraag die toenmalig minister van landbouw Cees Veerman hem stelde was of hij ook namens de glastuinders in het zuiden sprak. Wat jarenlang de facto niet of nauwelijks het geval was.

Toch wist Van Ruiten noord en zuid te verenigen en een krachtige sectorale organisatie te bouwen, die lobby, vaktechniek en innovatie verenigt, het aantal medewerkers heeft verviervoudigd en een veel groter areaal vertegenwoordigt.

Spreekwoordelijke bruggenbouwer

Maar ook de opmerkelijke nieuwe voorzitter die door Glaskracht is aangetrokken verklaart die extra aandacht. Gisteren stonden ze daar naast elkaar, de vertrekkende en de aantredende voorzitter. Van Ruiten, alom geprezen als begripvol bestuurder, diplomatiek, gericht op harmonie, spreekwoordelijke bruggenbouwer.

Het motto Voorwaarts Mars dat ook de titel is van het boek dat de toekomstvisie van Glaskracht verwoordt, is Van der Tak (links) in elk geval op het lijf geschreven. - Foto: Ton van der Scheer
Het motto Voorwaarts Mars dat ook de titel is van het boek dat de toekomstvisie van Glaskracht verwoordt, is Van der Tak (links) in elk geval op het lijf geschreven. - Foto: Ton van der Scheer

Niet voor niets sprak gisteren Tjerk Wagenaar, van 2010 tot deze zomer directeur van Stichting Natuur & Milieu, lovend over de glastuinbouw: “Niet denkend in ‘wij-zij’, maar wel een man een man een woord een woord, een sector waar je op kunt bouwen.” Bij Natuur & Milieu vandaan hebben wel andere geluiden geklonken over de glastuinders.

‘U krijgt een Wandelende Tak’

En daarnaast Sjaak van der Tak. Zonder dat tot nu toe voor voorzitters verplichte tuindersbloed. Maar met zijn zwaar bestuurdersprofiel. En een onnavolgbare mix van aplomb en charme als hij optreedt in het openbaar of voor camera’s of microfoons.

“Geachte leden, u krijgt een Wandelende Tak”, kondigde hij zichzelf gisteren aan. “Geeft u mij honderd dagen de tijd om alle acties die de glastuinbouw in petto heeft over te brengen naar die nieuwe minister van Voedsel en ik zeg eerst Túínbouw en Landbouw.”

Het motto Voorwaarts Mars dat ook de titel is van het boek dat de toekomstvisie van Glaskracht op de komende twintig jaar verwoordt, is Van der Tak in elk geval op het lijf geschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.