teeltgeluid

‘Korter snoeien om plant te ontlasten’

Het is de laatste weken best donker geweest in verhouding tot de vrij hoge temperaturen, waardoor de planten bij Gertjan van der Spek van Solyco in Bergschenhoek iets zwakker begonnen te staan.

“We zijn daarom iets korter gaan snoeien, om de plant iets te ontlasten en te zorgen dat ook de laatste vruchten van de tros er goed af komen. Waar we normaal alleen het laatste bloempje weg haalden, hebben we er nu twee weggehaald.” De kwaliteit van de vruchten is goed. “Qua neusrot is het minimaal.”

Minder CO2

De voornacht staat op 13 graden Celsius ingesteld, de nanacht op 17,5 graden. Na een ochtenddip van 15 graden Celsius gaat de dagtemperatuur naar 20 graden. Op de middag loopt dat via de ventilatietemperatuur verder door. “Maar warmer dan 24 of 25 graden hoeft het van mij niet te worden. Ik gebruik de luchtramen vrij makkelijk.”

Door storingen is de aanvoer van OCAP-CO2 een hele tijd beperkt geweest. Pas sinds halverwege week 34 is de aanvoer weer aardig op peil. “Met de wkk hebben we zelf CO2 gemaakt en gedoseerd naar wat we aan warmte konden gebruiken. Aan het begin en eind van de dag gebruikten we dan de nog beschikbare OCAP-CO2.”

‘In de droge periode daarvoor werd het best krap. Je merkte dat het natrium ging stijgen toen we leidingwater moesten bijmengen’

Beperkter watergeven

De watergift is al knap minder geworden met de korter wordende dagen. Waar eerder 10 liter water per vierkante meter werd gedruppeld, is dat nu op een mooie dag nog maar 6 tot 7 liter. Regenbuien in de afgelopen periode zorgden dat er nu weer ruim voldoende water in de bassins zit. “In de droge periode daarvoor werd het best krap. Je merkte dat het natrium ging stijgen toen we leidingwater moesten bijmengen.”

Rupsen

Aan plagen heeft het gewas de laatste tijd wat last van rupsen gehad. “We hebben de eerste keer een behandeling met Xentari uitgevoerd. Daar hebben we de meeste rupsen mee gepakt. En we hebben pas nog een keer Altacor gedruppeld.”

Voor de rest blijven plagen goed onder controle. “Macrolophus doet het nog heel goed. We zien weinig luis. Wel begint er nu ook in de pruimtomaten wat galmijt te komen.”

Aan ziektes veroorzaakt meeldauw geen problemen. “En als het er nu nog niet in zit, dan ben ik er ook niet meer bang voor in de rest van de teelt.”

Galmijt bestrijden

Bij de vleestomaten wordt ernaar gestreefd om zoveel mogelijk BBB te oogsten, wat de laatste tijd goed lukt. “Maar een vleestomaat blijft een lastig ding om te delen. Die is altijd wat gevoeliger voor de vruchtkwaliteit. Je ziet alles op die grote vruchten en je hebt eerder zwelscheuren. En we hebben daar ook meer last van Botrytis. Er is een grotere hoek waar je dat meer naar voren ziet komen.”

De hoeveelheid galmijt zal binnenkort om een volvelds behandeling gaan vragen, om deze plaag voor het einde van de teelt zoveel mogelijk op te ruimen. “Normaal zou dat heel erg zijn voor de Macrolophus, maar zo tegen het einde van de teelt is er meer ruimte om een bestrijding uit te voeren met beperkte gevolgen voor de plaagbeheersing.”

‘Na het dieven en nog een paar rondjes bladsnijden zullen ook de overige gewaswerkzaamheden ten einde raken’

Hoger toppen

In de teelt van de grove trostomaat Merlice is enkele weken geleden getopt. Eind september zullen de laatste tomaten geoogst worden. “Normaal toppen we net boven de laatste bloeiende tros. Maar met die warme dagen van september vorig jaar zagen we toen meer vruchten zoals een soort groenkragen, doordat die tomaten bovenin ‘hingen te koken’. Daarom hebben we nu op drie bladeren boven de tros getopt, om er bewust wat meer blad boven te laten staan.”

In week 33 wordt voor de laatste keer nog een keer helemaal ingedraaid. Na het dieven en nog een paar rondjes bladsnijden zullen ook de overige gewaswerkzaamheden ten einde raken.

‘Korter snoeien om plant te ontlasten’

Nieuwbouw

Van der Spek is verder druk bezig om een nieuwbouwkas van 7 hectare in Berkel en Rodenrijs plantklaar te krijgen, om eind week 34 trostomaten van het ras Merlice te kunnen planten. Het wordt een belichte teelt. Onder andere het ophangen van de CO2-darmen, gewashaken en vanglinten horen tot de laatste voorbereidende werkzaamheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.