teeltgeluid

‘Moeite om etmaaltemperatuur te drukken’

Cherrytomatenteler Ronald Mies van Kwekerij Gebr. Mies in Wouwse Plantage is blij dat de hoeveelheid licht buiten weer is toegenomen, na donkere periodes.

“Dat donkere weer heeft iets te lang geduurd. Daardoor hebben we te veel productie ingeleverd. We liggen iets achter op vorig jaar. Ook in week 18 en 19 hadden we nog 12% minder zetting. Daar doe je niets aan. Maar nu is het gelukkig weer goed weer voor het gewas.”

Etmaaltemperatuur drukken

Die weersverandering vraagt ook andere reacties in de klimaatregeling. “Met dat donkere weer kon je alleen maar terug in etmaaltemperatuur, wat de zetting nog moeilijker maakte. Etmalen rond 17,5 graden waren niet echt hoog, maar het kon niet anders. Nu, met zonnig weer, heb je juist de grootste moeite om de etmaaltemperatuur te kunnen drukken. De luchtramen staan aan beide zijden 100% open, om nog zoveel mogelijk te koelen.”

De dagtemperatuur staat halverwege week 20 ingesteld op 21,5 graden, met nog 3 graden lichtverhoging. De voor- en nanacht staan op 15 en 17,5 graden ingesteld. “Als je dat zou halen, zou je op een etmaaltemperatuur rond de 18 graden uitkomen. Maar het lukt niet om dat te realiseren met dit warme weer. We zullen wel rond de 22,5 graden uitkomen.”

Om het gewas voor te bereiden op meer zomerse omstandigheden, is een paar weken geleden bij het gewaswerk al gestopt om een blaadje uit de kop te halen. Omdat van de twee geteelde rassen Belido iets makkelijker voller groeit dan Tomaggino, is daar iets langer doorgegaan met een kopblaadje verwijderen. Ook de gemiddelde dagtemperatuur is er wat hoger aangehouden.

Schermgebruik

Het is niet nodig om het schermdoek dicht te trekken tegen overmatige instraling. “Vroeger hebben we dat wel eens een keer gedaan, toen we echt een slap blaadje in de kop kregen. Maar normaal gaat het scherm nooit dicht tegen te veel zon.”

Met een instelling voor het schermen van sluiten onder de 7 graden buitentemperatuur, lopen de doeken nu ook niet meer dicht voor energiebesparing in de nacht.

EC rustig afbouwen

Water geven gebeurt standaard met 3 cc/Joule. Alleen op een warme dag als het toch donker is, moet je iets meer geven dan die instelling. Dat zie je terug aan het oplopen van de EC in de drainput.”

De huidige EC van 5,8 vindt Mies wat aan de hoge kant, met oog op de omslag naar het huidige zonnige weer. “Ik zou hem het liefst op 5 zien. Maar je moet dat rustig afbouwen. Je kunt het niet in één keer wegspoelen.”

Galmijt ook in onbelichte teelt

Aan plagen is er in week 19 wat spint gevonden, waar pleksgewijs een correctie met Oberon is toegepast. Vogeltjes helpen rupsjes op te ruimen. Wel zijn er galmijten gevonden, waar de belichte kas al eerder flink last van had. “We konden erop wachten dat het ook in de onbelichte teelt kwam. Hommels nemen die galmijten toch mee.”

De paar gevonden plekjes zijn behandeld met Vertimec. “Onder de microscoop zag je ze daarna als bruine plekjes, maar je zag ze niet meer lopen.” Opvallend was dat er meer Macrolophus leek te zitten op de plekjes met galmijten. Mogelijk omdat de Macrolophussen naar ander voedsel zoeken, omdat er voor de rest heel weinig wittevlieg zit. Door de grotere aanwezigheid van de roofwantsen gaan die niet allemaal dood door de uitgevoerde correctie, en daarnaast komen ze ook uit het omliggende gewas. Dat is gunstig, om een eventueel overgebleven galmijt nog aan te pakken.

Lees ook eerdere teeltgeluiden van Ronald Mies op GFactueel.nl

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.