teeltgeluid

‘Over de schutting kijken om je bedrijf te ontwikkelen’

Even naar binnen piegen bij onze buur Ter Laak Orchids is er niet meer bij, nu de daglichtkas verrijst.

Een kijkje in de keuken of gluren over de schutting. Het is maar hoe je het formuleert, maar even naar binnen piegen bij onze buur Ter Laak Orchids is er niet meer bij! Ruim een jaar geleden twitterde de buurman dat de kogel door de kerk was voor het bouwen van hun ‘daglichtkas’. Gekscherend was mijn antwoord dat wij nu een ‘dag-ochtendzon-kas’ krijgen! Aan de oostkant van ons bedrijf is een kas van 9 meter en een dubbellaags bedrijfsruimte verrezen van 11 meter hoog! Rondom in de sandwichpanelen, dus naar binnen gluren is er niet meer bij.

Daglichtkas is hoog staaltje duurzaamheid

Gelukkig leven we als buren op goede voet en staat de deur open. Naast ons wordt keihard gewerkt om de bouw van een hoog staaltje duurzaamheid af te krijgen. Een kasdek dat alle zonnestralen, via vergrootglazen verwerkt in het glas, naar diverse verwarmingsbuizen centreert. Die warmte wordt vervolgens op 200 meter diepte in de aarde opgeslagen om later te benutten. Na de aardwarmteboortorens, die als paddenstoelen uit de grond rijzen in tuinbouwgebieden, is dit een stap naar verduurzaming 2.0. Weer een mogelijkheid erbij om het fossiele brandstofverbruik verder terug te dringen.

‘Zou het soms toch handiger zijn om eens niet uit te breiden en om je eigen bedrijf te optimaliseren en de hoogste kwaliteit na te streven?’

Als er geld verdiend wordt, zijn er uiteraard mogelijkheden om verder te groeien. De staatsfirma van de blauwe envelop zorgt er nog steeds voor dat koplopers in alle sectoren ongeremd groeien. Meer van hetzelfde is nog de meest voorkomende reactie als er geld verdiend wordt. Schoenmaker blijf bij je leest, is een veel voorkomend advies van de financiële adviseurs als je ‘moet’ investeren.

Maar zou het soms toch handiger zijn om eens niet uit te breiden en om je eigen bedrijf te optimaliseren en de hoogste kwaliteit na te streven? Of om out-of-the-box in een andere sector of branche te investeren?

Misschien denkt mijn buurman er ook zo over en wil hij volgend jaar investeren in een tomatenkas. Om aan de westkant heerlijk te kunnen genieten in de avondzon kas!

Of registreer je om te kunnen reageren.