teeltgeluid

‘Eerste tros herfsttomaten was net iets lichter’

Teler Ruud Grubben in Maasbree is begin week 48 gestart met het oogsten van zijn herfsttrostomaten.

“We zijn een dag of vijf later begonnen met knippen van de eerste herfsttrostomaten ten opzichte van vorig jaar, door het donkere weer dat we gehad hebben.” Met name in het begin van de teelt had dat lichtverlies veel invloed. “In het begin heb je nog veel buitenlicht. Als je dan 10% minder licht hebt, is dat een veel groter lichtverlies dan dat je in deze periode 10% minder licht hebt.”

Bovenste tomaten meten

Naast een wat latere start heeft Grubben het idee dat de onderste tros iets lichter is dan vorig jaar. “Vorig jaar gingen er 24 tomaten in een doos, nu zijn dat er 25.” Bij de bovenste tros is geen geremde ontwikkeling vast te stellen. “Vanaf begin november meten we elke week de bovenste tros, zodat we zien hoe de tomaten groeien. Je ziet de snelheid in groei en kunt uitrekenen hoe zwaar de tomaten worden. Het ziet er nu goed uit. Doordat de onderste vruchten wat lichter zijn gebleven, lijkt er meer energie over te blijven voor de tomaten bovenin.”

Goede trosvorm

De trosvorm is dit jaar beter dan vorig jaar. Zeker de laatste tros is erg mooi. In eerste instantie leek de derde tros zich wel wat onregelmatiger te ontwikkelen. Grubben: “Maar dat is erg meegevallen, slechts een enkele tros met een bonkje in het midden.”

Tomaten met voldoende magnesium

Het gewas zelf staat er gezond bij en is mooi groen. “Geen magnesiumgebrek”, zegt Grubben. Wij hebben daar nooit veel last van, maar je kunt het in deze teelt wel hebben. Het is ook rasafhankelijk. We hebben er een proefje van een ander ras bij staan, dat er wel wat last van heeft. Dat ras valt dus meteen af.”

Nauwelijks last van wittevlieg

De planten hebben geen last van plagen. “Wittevlieg kan in een herfsttomatenteelt een probleem worden, maar in de voorgaande komkommerteelt zijn we met heel weinig wittevlieg geëindigd. En we zijn gestart met een normaal spuitschema met drie behandelingen om de cyclus te doorbreken. Als er ergens een scheut boven het gewas uitsteekt, gaan de insecten daar altijd direct op zitten. Maar je kunt daar hooguit twee tot drie wittevliegjes vinden.” Tegen Botrytis heeft de teler een keer een behandeling met Luna.

Temperatuur verhogen

De prijs voor tomaten is redelijk. “Toen de tomaten vorig jaar een korte tijd echt duur waren, hebben we de temperatuur verhoogd. Aan het meten van de vruchten aan de bovenste tros kon je toen echt zien dat de tomaten door zo’n temperatuurverhoging echt meer gingen doen. Dus houden we de temperatuur dit jaar aan het eind van de teelt wat hoger.”

Ruimte voor groei

Tot nu toe is nog heel rustig gestookt, met een nacht met temperaturen van 14 graden en overdag 17 graden. Grubben: “En dat laatste dan nog alleen tijdens korte piek. Maar vanaf nu gaan we de temperatuur langzaamaan verhogen. We spelen daarbij al iets in op de eerste tros die er nu vrij snel vanaf gaat komen. Op die manier krijgt de plant weer wat ruimte voor groei.”

Wortels sterk houden

De standaard waterbeurt bestaat uit één grote beurt van een halve liter per druppelaar. Met zonnig weer komt daar nog een beurt van 200 milliliter bij. “Met donker weer willen we het vochtgehalte in de mat laag houden om de wortels sterk te houden. Maar met zon wil je toch even spoelen en drain houden zodat de EC niet te hoog oploopt. Een EC van 5,5 of 6 vind ik wel genoeg. Als je te weinig drain realiseert, ga je al snel naar 9 of 10 toe.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.