teeltgeluid

‘In opkweek al swirskii bij paprikaplanten’

In week 48 wordt er geplant bij VGT op de locatie in het Zeeuwse Westdorpe.

In vier dagen gaat alles vol. De helft met het gele paprikaras Allrounder, de andere helft met de rode Redline. Dat laatste ras komt als vervanging van de vorig jaar geteelde Maduro. Koen Neyens: “Maduro was nogal gevoelig voor oortjes in het tweede zetsel. En Redline is daarnaast productiever.”

Neyens is tevreden over het plantmateriaal. “Gezonde planten, met een goede wortel. Ze zijn volgens plantdatumschema afgeleverd.”

Swirskii uitstrooien

Bij de plantenkweker is al swirskii ingezet. “Voor ons is dat een proef, om te kijken of we de roofmijten zo sneller bij elke plant kunnen krijgen. Met zakjes hangen duurt het een paar weken voordat we ze echt goed verspreid hebben over alle planten. Nu zijn ze bij de plantenkweker verstoven over het gewas. De planten staan met 24 stuks per vierkante meter dicht bij elkaar. Je krijgt dan een mooie verdeling als je swirskii volvelds uitstrooit.” Tot er bloemen aan het gewas zitten, zal de swirskii worden bijgevoerd.

‘In het begin doen we een beetje rustig, om de plant wat bij zijn positieven te laten komen’

Tijdens het planten wordt 19,5 graden aangehouden. De eerste dagen wordt er nog niet echt geteeld, maar is het meer een kwestie van de planten laten wennen aan hun nieuwe omgeving. Van dicht op elkaar staan in een gunstig microklimaat onder belichting in de opkweek, krijgen ze te maken met uitgeplant worden in een onbelichte kas.

“In het begin doen we een beetje rustig, om de plant wat bij zijn positieven te laten komen. We wachten tot ze eerst mooi strak staan. Daarna kun je beginnen met telen en gaat de temperatuur al vrij snel naar 21 graden.”

Aansluiting wortels

Na het planten worden de matten pas gedraineerd, om de wortels in de pot direct een goede aansluiting te laten vinden in de steenwolmat. Om diezelfde reden van goed contact tussen pot en mat, worden een paar beurtjes water per dag gegeven. “Als de planten na een week tot tien dagen zijn ingeworteld, gaan we fors terug in de watergift. Dan krijgen ze nog maar één beurt per dag en op donkere dagen soms helemaal geen, om de wortels te laten zoeken.”

Als de planten er een goede week instaan, worden ze op vier stengels gezet. Daarna begint ook het wekelijkse rondje toppen.

Groen geoogst

De afgelopen teelt is teelttechnisch goed verlopen. “De prijzen waren helaas niet al te wild.” Op het eind is tijdelijk nog heel even een stukje groen geoogst. “Enkel de 80‘ers, bij het afoogsten. Prijstechnisch had het niet veel zin meer om ook de 60‘ers en 70‘ers er nog af te halen.”

Tijdens de teeltwisseling is de kas goed gereinigd, om de nieuwe teelt schoon te kunnen beginnen. “We maken het zo proper mogelijk. Elk jaar wordt het plastic vervangen en gaan er nieuwe steenwolmatten in.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.