teeltgeluid

‘Gewasactiviteit houden voor vruchtkwaliteit’

De paprikateelt bij VGT op de locatie in het Zeeuwse Westdorpe nadert zijn einde.

Koen Neyens, halverwege week 40: “We gaan nog ongeveer 3 weken door. We zijn gestopt met toppen en indraaien. Het is nu alleen nog oogsten. Het echte telen is voorbij. Het is nu alleen nog rijp maken van de vruchten. In je hoofd ben je al meer met de nieuwe teelt bezig dan met de huidige teelt.”

Hogere temperaturen

Om er nog zo veel mogelijk vruchten af te krijgen, wordt beperkt gelucht, om een hogere etmaaltemperatuur te realiseren. “Daarbij blijven we wel goed opletten dat we voldoende activiteit houden, zodat de vruchtkwaliteit gegarandeerd blijft.”

Stralingsdrempel

Met water geven wordt in deze periode op tijd gestopt. Een ingestelde stralingsdrempel zorgt ervoor dat er op donkere dagen tijdig in de middag niet meer gedruppeld wordt. Ook op lichtere dagen gaat het druppelen nog slechts tot maximaal 16.00 uur door. “We geven niet meer dan nodig is om de wortels actief te houden.”

In de laatste week zullen de matten zo droog mogelijk getrokken worden, om het sjouwwerk met matten te minimaliseren. “Als matten goed doorworteld zijn, zijn ze wel iets zwaarder. Maar door een grote hoeveelheid wortels trek je de mat beter leeg, waardoor het in totaliteit toch positief is.”

Scherm op buisvraag dicht

Aan temperaturen staat er nu een nacht/dag-temperatuur van 19 en 21,5 graden ingesteld. De ventilatie staat op 23,5 graden. Het scherm gaat tijdens zachtere nachten een paar uurtjes dicht. Als het kouder wordt, zal dat langer gaan worden. “Je wilt toch energie besparen.” Zodra er een buis bij komt, trekt het schermdoek dicht. Dat gebeurt onder de 14 graden buitentemperatuur.

Weinig rupsen

De teelt is gespaard gebleven voor uit de hand lopende plagen. “Alles is onder controle. We hebben heel goed kunnen werken met de biologische bestrijding. De rupsendruk is bij ons minder dan andere jaren.”

Planning teeltwisseling

Als voorbereiding op de nieuwe teelt wordt onder andere de komende teeltwisseling goed voorbereid. “Zoals het afspraken maken met loonwerk-bedrijven en het regelen van personeel. We houden de registratie van de organisatie en de personeelsbehoefte al jaren vrij goed bij. Dan kun je goed inschatten hoeveel mensen we wanneer nodig hebben, en hoe lang bepaalde werkzaamheden duren. Verder leer je van fouten, zodat je die dankzij de registratie nu beter kunt aanpakken. Het is daarbij belangrijk alle informatie goed door te geven aan de verantwoordelijken.”

Er wordt altijd voldoende tijd genomen om de teeltwisseling uit te voeren, zodat er daarna schoon gestart kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.