teeltgeluid

‘Vraag naar nieuwe pruimtomaat komt van de klanten’

“Het is voor het eerst dat we een hele tuin vol hebben met dit nieuwe pruimtomatenras Volantis”, zegt Gertjan van der Spek van Solyco in Bergschenhoek. Vorig jaar had hij er een tralie van staan en in 2015 zo’n 20 planten. Hij teelde al 6 jaar het pruimtomatenras Prunus.

“We zijn Volantis voornamelijk op vraag van de klanten gaan telen. Hij heeft een betere pruimvorm en een betere smaak dan Prunus. En in de teelt is hij sterker tegen neusrot, groeikrachtiger en maakt hij een kleine plus in productie.” Solyco heeft naast de 4 hectare pruimtomaat nog 4,5 hectare belichte Merlice-trostomaten en 1,5 hectare vleestomaten (Ducovery) onder lampen. Dat laatste bleek vorig jaar goed te gaan op 3.000 vierkante meter. “Er is vraag bij de partners van afzetorganisatie Van Nature naar betrouwbare levering van vleestomaten. Je ziet toch dat Spanje moeite heeft dat te bieden.”

Belichte vleestomaat

Voor de belichte teelt wordt tweederde van de stroom ingekocht. De wkk van 2,4 MWth is berekend op de warmtebehoefte van deze 6 hectare. Bij de onbelichte teelt wordt de wkk-warmte aangevuld met restwarmte van de Roka-elektriciteitcentrale. “Op jaarbasis vult de restwarmte de helft van de warmtevraag in. We kopen dat deels variabel, deels vast in om het risico te spreiden.”

De belichte vleestomaten zijn op 16 oktober geplant en sinds 20 december in productie. “In week 1 haalden we een productie van 1 kilo per vierkante meter. Het enige nadeel is dat de eerste tomaten aan de grove kant zijn. We willen vooral 3 maal B hebben, maar deze zijn voor 65% vier maal B. Bij de tweede tros worden ze al fijner.”

Jong plantje pruimtomaat

De pruimtomaten zijn 25 oktober gezaaid en op 28 november geplant, als 34 dagen plantje. “Hij is 1-op-1 geënt. Dat is de duurste keuze, maar je hebt die extra groeikracht gewoon nodig om straks goed door de zomer te komen.” Hij werd geplant op 62 centimeter (2 stengels per m2) en bij iedere vierde plant is meteen de eerste trosdief aangehouden. Daardoor is de dichtheid nu 2,5 stengels per vierkante meter. “Het was een mooi plantje waarop we in de eerste week meteen al wat dag-en nachtverschil in temperatuur hebben gegeven bij een etmaaltemperatuur van 18 graden.”

De daarop volgende drie weken kwam de etmaaltemperatuur uit op 17 graden, met 19 graden overdag en 16 graden in de nacht. Vanaf 12 uur stijgt de kasluchttemperatuur naar 21 graden plus 2 graden op licht. De voornacht staat op 13 graden en vanaf middernacht wordt de nanacht opgebouwd naar 18 graden om 4 uur. Een uur voor zonsondergang valt de buis weg zodat de temperatuur even naar 15 graden zakt. “De planten zijn al 1,20 meter lang, 40 centimeter langer dan vorig jaar. Dus we hebben er een flinke ochtenddip op gezet. Deze kas heeft een poothoogte van 4,50 meter dus de eerste tomaten komen snel te laag te hangen.”

Vorige week werd de eerste tros van de pruimtomaten gebeugeld. Dat gaat door tot en met de vijfde tros. - Foto: Roel Dijkstra
Vorige week werd de eerste tros van de pruimtomaten gebeugeld. Dat gaat door tot en met de vijfde tros. - Foto: Roel Dijkstra

Snoeien op -2

Van der Spek gebruikt een dubbel energiescherm: een LS10-doek onder en een tien jaar oud Bonar-scherm erboven. Overdag gaat het onderste scherm meestal van 10.30 uur tot 15 uur open, tenzij het een donkere koude dag is. Het bovenscherm gaat een half uur na zonsopgang open en meestal om 20 uur weer dicht. Tot op vrijdag 6 januari het folie onder de (10x10 cm) pot werd weggehaald kregen de planten op donkere dagen 4 en op zonnige dagen 7 druppelbeurtjes van 70 cc met een ec van 3,5. Nu de planten gebruik kunnen maken van het matvolume zijn de beurten groter en minder frequent.

Behalve de forse lengtegroei is van der Spek tevreden met het gewas dat er nu staat. Vorige week stond de tweede tros in bloei en werd de eerste tros gebeugeld. Dat gaat door tot en met de vijfde tros. De zetting is goed. Van de trossen worden standaard 2 vruchtjes verwijderd waardoor er nu 6 overblijven. In de zomer wordt op min-1 gesnoeid. Het vruchtgewicht van de pruimtomaten is gemiddeld 95 gram.

Proefje met vroege Macrolophus

Aan plagen is er nog niets gesignaleerd, ook niet in de feromoonvallen voor de Tuta absoluta. “We zijn redelijk schoon geëindigd en hebben nieuwe folie gelegd dus ik verwachte ook niet zoveel te vinden.” Er zijn nog geen natuurlijke vijanden ingezet. Als proef heeft hij wel op 3 plaatsen een paar kokers met Macrolophus-roofwantsen uitgezet die wekelijks worden bijgevoerd. “Ik wil kijken of ik ze zo eerder op volle sterkte kan krijgen. Normaal zet je ze pas in februari in als de dagen langer worden. Maar het is me wel wat waard om een generatie voor te lopen.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.