teeltgeluid

'Zetting en kwaliteit van tomaten zijn goed gebleven'

"Ook tijdens die korte hete periode is de kwaliteit van de vruchten goed gebleven. We hebben geen gescheurde of grauwe vruchten gezien. Het vruchtgewicht is door de warme nachten wel wat gedaald maar dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede", zegt teeltmanager Berry Baruch van Kwekerij Schenkeveld in Schipluiden. Hij heeft het over de teelt van belichte grove trostomaten (ras Merlice, 7 oktober geplant).

"Zo'n hete periode is altijd spannend: blijf je uit de neusrot, blijven het stuifmeel en dus de zetting goed? Ik heb boven op de klimaatregeling gezeten. Ik was er een paar uur per dag mee bezig, vooral aan het eind van de middag." Overdag stonden de luchtramen maximaal open, maar van 15 tot 18 uur liep de windzijde helemaal dicht. Vanaf 19 uur liep ook de luwzijde langzaam dicht tot 4% om 21.30 uur. "Het vocht loopt zo op waardoor de plant beter koelt. Het wordt dan in de kas koeler dan buiten. De bloemen blijven beter en het stuifmeel komt 's-morgens beter los. Dat is belangrijk want de hommels vliegen met die warmte maar heel kort. We geven bij slechte zetting dan vaak de hommels de schuld, maar via het klimaat kan je er zelf ook veel aan doen."

Lucht dicht na hete dag

Overdag liep het vochtdeficit op tot 8-10. Zonder knijpen zou dat 's-nachts 5-6 zijn geweest, nu rond VD 2. "Ik laat nu wel een kiertje lucht staan. Onder VD 2 mag het lucht wat verder open. Vorig jaar ging alles helemaal dicht en zagen we toch wat neusrot. Als het vochtdeficit onder 2 komt krijg je het fluitketel-effect. Dan blaast de vrucht zich op en krijg je 'drukkers', neusrot als gevolg van te hoge druk op de celwanden." Nu is er nauwelijks neusrot ontstaan. "Het mag geen naam hebben."
Na twee dagen hitte draaide de wind van oost naar west en daalde de buitentemperatuur in een uur met 8 graden. Begin vorige week, een paar weken later, zag het er nog steeds goed uit: "De zetting en kwaliteit zijn goed gebleven. De eerste bloem aan de tros is soms wat minder goed geweest maar door wat later te snoeien hebben we die er eventueel af gehaald." De productie in augustus zal achterblijven bij die van vorig jaar, dat was vorige week al te merken. "We hadden half juni weinig licht. De plantbelasting is wel hetzelfde als vorig jaar, dus de productie schuift wat naar achteren."

Parasol bovenin houden

In week 30 was de gemiddelde etmaaltemperatuur nog 20,5 graden, een week later gedaald naar 19,8 graden. "We telen nu meer met het licht mee. De kastemperatuur bouwen we op en af met de zon." Al sinds week 20 is er geen blaadje meer uit de kop gehaald. "Voordat je het weet heb je weer 800-900 Watt instraling. Als je dan een blaadje uit de kop hebt gehaald, mis je al gauw spontaniteit in de kop en zie je dat terug in de mindere strekking van de tros die erboven komt." Omdat er 3,8 stengels per vierkante meter staan kan het nodig zijn halverwege het gewas wat blad te snijden, zoals vorige week gebeurde. "Maar je moet zorgen dat de parasol bovenin je gewas blijft."

Investeren in laatste trossen

Rond afgelopen weekend is de kop uit de plant gehaald. De laatste trossen zullen 10 oktober worden geknipt. Sinds begin juli kan met vloeibare CO2 gedoseerd worden, voor als de buffertank vol dreigt te lopen of als de stroomprijzen te laag zijn om de wkk te laten draaien. "Maar op een mooie zonnige dag doseren we in het tweede deel van de middag ook extra vloeibare CO2 bij. We doseren dan 225 kilo per hectare per uur. Daarmee investeren we in de laatste trossen want normaal gesproken gaan de prijzen straks weer oplopen."

Plofkonten kwamen goed uit

Qua gezondheid van het gewas is er weinig aan de hand. De Macrolophus heeft in de laatste maand wel een dip gehad vanwege entomophthora, een schimmel die vaak optreedt bij hoge luchtvochtigheid. "Dat geeft 'plofkontjes', maar we waren er niet rauwig om want je zag al wat vruchtbeschadiging door zuigende Macrolophus." Daar de lagere bezetting nam wittevlieg wat toe, maar met het verbeteren van het weer kwam ook Macrolophus weer op peil en herstelde het biologisch evenwicht zich snel. Ook andere plagen of Botrytis zijn geen probleem. "Wij hebben nooit last van Botrytis en gebruiken ook nauwelijks preventieve middelen. Dit ras is niet erg vatbaar, maar het belangrijkste is om altijd luchtig te telen en te zorgen dat het gewas niet nat slaat."

AUTEUR GERARD BOONEKAMP

Of registreer je om te kunnen reageren.