weblog

Het is zover: nu veel beschadigde paprika's

In de marktflits van 3 weken geleden waarschuwde ik al voor beschadigingen bij paprika. Dat deed ik niet voor niets, omdat de ervaring leert, dat het aantal beschadigingen en de ernst ervan begin augustus altijd toeneemt.

Dinsdag en woensdag zag ik partijen paprika waarin veel te veel beschadigingen voor kwamen. In feite is iedere beschadiging een potentiële rotte plek en dat rot ontstaat dan meestal later op de plaats van bestemming. De meeste beschadigingen bestonden uit butsen en messneden, soms wel tot 3 centimeter lang.

Ook zonnebrand en enkele rotte stelen kwam ik tegen. Bij mijn rondgang liep ik meteen tegen drie afkeuringen aan, alle voor beschadigingen met het mes, zonnebrand of een grote buts. Opvallend was wel, dat er ook partijen stonden zonder enige beschadiging. Het kan dus wel, wat tot de conclusie leidt dat diverse telers of sorteerders hebben gefaald. Wie hierbij de schoen past, trekt hem aan!

Heterogene komkommer en aubergine

Komkommers zijn beland in de zesjes fase. Heel veel partijen die heterogeen van vorm en kleur waren, waardoor het beeld maar 'zozo' was. Niet onvoldoende, maar wel matig. Aubergines waren ook wat heterogeen van vorm en stevigheid. De wat bollere vruchten waren doorgaans harder dan de meer langere vruchten. Dit product zat nog wel op een zeventje.

Lichte tomaat

Tomaten waren probleemloos en hierbij zag ik maar heel zelden een beschadiging. Alleen de losse tomaten vond ik wat licht van kleur. Dat is echt niet nodig, want de houdbaarheid van rode vruchten is lang genoeg voor een normale afzet.

Samengevat presenteerde de tomaat zich goed, komkommer en aubergine redelijk goed en de paprika van redelijk goed tot onvoldoende. Die onvoldoendes hadden met beter sorteerwerk voorkomen kunnen worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.