teeltgeluid

'Dit jaar rustiger vruchtaanmaak cocktailtomaten'

Naar omstandigheden staat het gewas van de Brioso nog redelijk sterk bij Zwinkels Tomaten in Naaldwijk. Erik Zwinkels: "We hebben een beetje weer zoals in het najaar achter de rug, met redelijk warme nachten en vochtige omstandigheden."

De weersomslagen met donkere periodes maken het lastig telen. "Je ziet dat de troskracht wat tegen valt voor deze tijd van het jaar. De aanmaak is ook wat rustiger dan we uit voorgaande jaren gewend waren in deze periode. Toen hadden we meestal rond de 50 vruchten aanmaak, die er vlotter af kwamen. Nu is die aanmaak slechts 40 tot 45 vruchten. De komende weken zullen we dus ook nog geen extreme producties hebben." De plantbelasting ligt nu rond 310 stuks per vierkante meter.

De kwaliteit van de cocktailtomaten is goed. "Hier en daar hoor je dat het aantal gescheurde vruchten aardig toeneemt. Bij ons in de Brioso valt dat erg mee."

Stengeldichtheid

De aangehouden hogere stengeldichtheid van 4,1 stengels per vierkante meter is geen voordeel met deze donkere weersomstandigheden. Het gewas wordt dan ook kort in het blad gehouden. Er worden 12 tot 13 bladeren per plant aangehouden. Ook het standaard weghalen van een blaadje uit de kop wordt volgehouden.

Rustig telen

Er wordt rustig geteeld. De voornacht staat op 13,5 graden Celsius, zonder lichtsomverhoging. De nanacht gaat naar 16 graden, met de ventilatie op 16,5 graden Celsius, eveneens zonder lichtinvloeden. In de ochtend wordt 15 tot 16 graden aangehouden. Overdag wordt dat een stook- en luchtings-temperatuur van 20 en 20,5 graden. "In de nacht houden we het rustig aan. We benutten meer de dag. Dan realiseren we op de middag nog 24 tot 25 graden. Pas als het gewas weer wat meer kracht krijgt, gaan we versnellen in de nanacht. Maar dat zit er nu nog niet in."

Grote verschillen watergift

De watergift is ook erg afhankelijk van de weersomstandigheden. "Dat loopt uiteen van 2 liter tot 6 of 7 liter op een dag met licht. Zulke verschillen kom je normaal niet tegen inde ze periode van het jaar." De druppelbeurten worden in beurtgrootte afgebouwd, grofweg met drie beurten van 300 cc. in de ochtend, dan van 220 cc. om te eindigen met een laatste beurt van 150 cc..

Aangeprikte bloemen

Plagen zijn goed onder controle. Er zit volop Macrolophus. Zelfs zo veel dat er enkele missers met abortie te zien zijn, als gevolg van aangeprikte bloemen. Verder is er wat mineervlieg waar te nemen. Die vormt geen probleem. "Maar het is wel opvallend. We hebben al jaren geen mineergangen meer gezien."

Alert op schimmelziektes

Omdat ook de komende tijd vochtig weer wordt verwacht, blijft Zwinkels alert op de schimmeldruk. Botrytis, Fusarium en Phytophthora liggen op de loer. Met regen spettert er altijd wel wat water naar binnen door de luchtramen. "Als we regenachtig weer hebben gehad, en het is daarna weer droog, dan zorgen we dat er een groeibuis bij ligt. We willen het gewas zo snel mogelijk weer laten opdrogen. Op de dag staat die groeibuis er sowieso bij."

Of registreer je om te kunnen reageren.