teeltgeluid

'Begonnen met levering tomaten aan snijderij'

Het vleestomatengewas van de bij Wim Hooymans in Pijnacker staat er goed bij. De productie en kwaliteit zijn naar wens.

"Het percentage 3 maal B is wel wat gezakt en de BB is iets toegenomen. Maar het komt nu aardig uit, omdat we ook beginnen zijn met levering aan snijderijen." Ook het oogsten rechtstreeks in de doos werkt vlotter, met minder hele grote vruchten die apart gehouden moeten worden.

Vallende vruchten

Het eerdere probleem met te veel vallende vruchten, zeker bij de teeltgoten en de ondersteunende beugels, heeft hij inmiddels aardig weten te ondervangen. "We laten nu het gewas elke week over de hele tuin een halve slag zakken, in plaats van de halve tuin een hele slag. Dat geeft minder impact op het zakken en het afvallen van vruchten." "Ook zijn we behoorlijk meer borium me gaan geven, het dubbele van wat we gewend waren. Ze zeggen dat dit ook helpt om vallende vruchten te voorkomen."

Waarschijnlijk is het een combinatie van de borium en het meer geleidelijk laten zakken van het gewas, die er voor zorgt dat er minder tomaten op de grond komen te liggen. "Het is zo goed te beheersen."

Geen kou binnenluchten

De voornacht laat hij vrij ver weg zakken, naar 15 graden Celsius. Na middernacht wordt die in een paar uur tijd weer opgetrokken naar 17,5 graden. "Op de dag wil ik op 18 graden staan. Met dit koudere weer luchten we daarbij op 19 graden, om 's morgens zeker geen kou binnen te luchten."

In de nanacht staan de instellingen zo dat het scherm dicht kan lopen tijdens koudere nachten.

Met warmer weer geeft de planttemperatuurmeter overdag de grens aan. "Als de planttemperatuur richting de 26 of 27 graden gaat, dat is bij mij toch wel de limiet."

EC aangepast

Tijdens de warme periode was de EC wat verlaagd. Nu is hij weer opgetrokken. "De EC was weggezakt richting 2,6. Dat is voor mij wel de limiet. Nu zit hij weer op 2,8 EC. Maar ik wil ook niet vanwege een te hoge EC veel drain gaan realiseren. Zo'n 25 tot 30 procent vind ik het maximum. Wordt het meer, dan ga ik liever naar een iets lagere EC."

Populatie Macrolophus groeit

Met de plaagbeheersing gaat het naar tevredenheid. "We komen overal slechts een enkel wittevliegje tegen. Geen vakjes waar echt meer zit. De Macrolophus doet het goed. De populatie neemt gestaag toe." Om dat te stimuleren, is Macrolophus bijgevoerd en is er iets extra blad aangehouden.

"En we zijn scherp op ziektes. Vorig jaar liep Pythophtora uit de hand, waardoor we moesten ingrijpen. Dat gaf toen een flinke tik aan de Macrolophus. Daar hebben we nu geen last van."

Of registreer je om te kunnen reageren.