teeltgeluid

laatste update:19 mei 2016

Jacco van den Ende in Bleiswijk heeft de afgelopen weken veel geoogst. In week 20 zal dat ook nog een beetje zijn.

"Maar dan zal het wel een stapje minder worden. De plant had moeite om door te zetten met dat wisselende weer en de hoge plantbelasting. Ik verwacht dat hij het komende week wel weer wat makkelijker krijgt."

'Handrem erop'

Vanwege de omslag naar koud weer is 'de handrem weer aangetrokken'. "Het vraagt regelmatig bijsturen. Je lucht snel te veel. Ook in de watergift zijn we drastisch teruggegaan." Waar in de afgelopen warme periode soms amper tien schermuren over een hele week werden gemaakt, wordt nu weer veel geschermd in de nacht.

Gewas actief houden

De nachttemperatuur bij de Nesbitt is teruggebracht naar 17 graden Celsius. "De Maranello niet onder 18 graden, om de vruchten niet grover en trager te laten worden." Zeker aan het eind van de middag probeert hij een minimum-luchtje te zetten, om het gewas een beetje actief te houden, en te voorkomen dat er een doods klimaat zou ontstaan voordat naar de nachttemperatuur wordt gezakt.

De EC was iets opgelopen. "Maar nu gaat het gewas meer eten, en kun je wel iets meer aanbieden."

Orius nymphen bijgezet

De plaagbeheersing verloopt redelijk gemakkelijk. Spint neemt wel iets toe met schralere dagen en wind, maar veroorzaakt nog geen problemen. Er zat een beetje luis, maar ook die is onder controle. "Tegen trips hebben we wel Orius nymphen bijgezet. De eerder uitgezette Orius kwam traag op gang. Dat ging niet zo makkelijk."

Kort bijhouden

Bij het gewaswerk probeert Van den Ende het toppen en indraaien kort bij te houden. "Anders moet je straks voorzichtig met het touw tussen die korte kopjes door wriemelen tijdens het vastzetten. Dat kost te veel tijd."

Of registreer je om te kunnen reageren.