laatste update:14 apr 2016

Een lente maakt nog geen zomer

Carmen de Graaff
Na één goed seizoen alweer gaan investeren is riskant, betoogt interim-manager Carmen de Graaff van ZPACT. De coöperatie van interim-managers heeft een 6-puntenplan opgesteld.

"Op deze site verschijnen opbeurende berichten. The Greenery boekte hogere omzet en winst en bij DOOR was sprak van een omzetgroei van maar liefst 26 procent. Die ogenschijnlijk mooie resultaten zijn voor een belangrijk deel het gevolg van slechte weersomstandigheden elders in Europa. Niet omdat we hier de problemen in de Nederlandse groente- en fruitsector aan het oplossen zijn.

Structureel overaanbod

Er is sprake van een structureel overaanbod en enorme concurrentie uit landen met een lager kostenniveau. Het zou me niet verbazen als de opsteker van het afgelopen jaar tot een nog hoger aanbod gaat leiden. Als gevolg daarvan – en als de weersomstandigheden elders meezitten – dalen de prijzen en zijn we weer terug bij af. Een lente maakt echt geen zomer!

Wat dan wel?

Er is slechts één oplossing: 'van meer naar beter'. De Nederlandse telers moeten niet nog meer gaan produceren, maar hun productie onderscheidend maken. De consument duidelijk maken dat het Nederlands product dagvers is, duurzaam is geproduceerd en met minimale transportkosten de consument bereikt: topkwaliteit en local-for-local.

AGF-plein

Voor een individuele teler is het vrijwel niet mogelijk om eigen gelabelde producten in bijzondere verpakkingen en verwerkingen aan te bieden. Dat vraagt een veel te hoge investering. De telers zullen dus samenwerking moeten zoeken met bedrijven die dergelijke diensten bieden. Die bedrijven gaan een shared-service centre, een AGF-plein vormen. Daarvan kan elke teler gebruik maken en zelf bepalen op welke markttrends hij met welke verkoopstrategie wil inspelen. Het AGF-plein faciliteert en brengt de kosten transparant in rekening.

Hoe? Wellicht is het een idee om de coalitie HOT te vragen het initiatief te nemen om deze businesscase uit te laten werken."

 

Bekijk hieronder het volledige 6-puntenplan.

Of registreer je om te kunnen reageren.