teeltgeluid

'Misschien naar drie keer komkommers planten'

Komkommerteler Arnoud Paul in Nieuwerkerk aan de IJssel zit middenin de teeltwisseling.

Alles is grondig schoongemaakt. Onder andere zijn de baardjes netjes van de kettinkjes geborsteld. Alle het organische materiaal is uit de kas verwijderd. De kas is twee keer uitgespoten. “Straks, als alles klaar is, ga ik de kas nog een keer helemaal inspuiten met Virkon.”

Stomen

Halverwege week 48 is hij druk aan het slepen met zeilen en kettingen, om de emmers met puimsteen te gaan stomen. Eind vorig jaar is de puimsteen na dertien jaar gebruik vervangen, zodat het huidige substraat voor de eerste keer wordt gestoomd.

De emmers heeft hij in de laatste teeltfase naar tevredenheid droog kunnen trekken. “Al heb je altijd wel enkele planten uitval. Als je net zo’n emmer hebt waar twee dode planten op gestaan hebben, dan is die natuurlijk niet droog.”

Er is een stoomketel gehuurd. Het stomen gebeurt in twee fases. “Het zijn tien rijen emmers. Die kan de ketel niet in één keer bol werken.” De emmers staan ongeveer 7 uur onder het zeil om het puimsteen goed te kunnen ontsmetten.

Start nieuwe teelt

Daarna wordt het weer emmers uitlopen in de kas, om gereed te staan voor de nieuwe teelt. “Op 3 januari komen de jonge plantjes weer.” Dat wordt opnieuw het ras Proloog. Een beweegbaar scherm zorgt voor de energiebesparing. Een vast folie trekt hij er niet in. Daar heeft hij geen overtuigende positieve ervaringen mee gehad. “Het is altijd moeilijk. Als het eruit moet, heb je er vaak nog weinig voordeel van gehad, en daarna wordt het koud. Ik vind het maar niets.”

Twee of drie keer planten

De teeltstrategie zal in grote lijnen hetzelfde worden als afgelopen seizoen. “Al zou het zo maar kunnen dat ik drie keer ga planten in plaats van zoals nu twee keer. Daar heb ik toch een wat beter gevoel bij. Dan kun je makkelijker een paar weken langer door blijven telen.” De teeltwisselingsperiode is nu ook vrij lang, omdat er in week 41 al is geruimd. De opbrengsten aan het eind van de tweede teelt wogen niet meer op tegen de productiekosten van het gewas, dat extra had geleden door een hete periode.

Lees ook eerdere Geluiden van Arnoud Paul

De emmers met puimsteen worden gestoomd voor de nieuwe teelt.
De emmers met puimsteen worden gestoomd voor de nieuwe teelt.

AUTEUR PETER VISSER

Of registreer je om te kunnen reageren.