teeltgeluid

'Extra beurtje tegen te snel interen'

Bij 4Evergreen is op de vroegste locatie alweer gestart met de nieuwe teelt. De rest wordt daarvoor in gereedheid gebracht. Alles is daar netjes opgeruimd en schoongemaakt.

Sebastiaan Vermeulen: “In Steenbergen gaan we in één vak hangende teeltgoten hangen. Daar zijn ze druk bezig met egaliseren en gronddoek erin leggen.” Op de rest van het bedrijf liggen alle goten nog op steuntjes op de grond. “Maar het ligt er overal al twaalf jaar en je zag hier en daar verzakkingen. Dan moet je het toch een keer beet gaan pakken.”

'Het gaat heel hard'

In week 48 is net begonnen met rode paprika planten. Op 7 november is al oranje geplant, en op 31 oktober ging geel de kas in. “Het waren mooie sterke planten. Zeker bij geel gaat het heel hard.” Goed weer helpt daarbij de voorspoedige ontwikkeling van de gewassen. Er is voor dezelfde rassen gekozen als vorig jaar, met de rode Maranello, Stayer bij geel, en de oranje DSP 7054. Afhankelijk van de plantdatum worden nu touwtjes gehangen, stengels op drie gezet, wordt een beetje getopt en oksels schoongemaakt. Eind week 48 worden de vroegste planten vast gezet.

Beetje lichtverhoging

Bij geel gaat de temperatuur ’s middags naar 22 graden Celsius. De rest van de dag wordt 20 graden aangehouden. Bij oranje staat overdag 21,5 graden Celsius ingesteld, met een beetje lichtverhoging van een half graadje erop, en de rest van de dag 20,5 graden. Bij het net geplante deel is gestart op 20,5 graden vlak.

Het scherm ligt nog veel dicht, al gaat het met het mooie weer even open van ongeveer 11.30 uur tot 14.30 uur of 15.00 uur.

Standaard één druppelbeurtje

Standaard bij de watergift is één druppelbeurtje van 80 cc. per dag. “Met het koudere weer geven we af en toe een beurtje extra op een dag, om de intering niet te hard te laten gaan. De mat teert nu steeds netjes in.” Er wordt 3,2 EC aan voeding meegedruppeld.

Laatste zetting kwam slecht uit

De afgelopen teelt kwam de laatste zetting te laat. “We hebben best wat groene weg moeten gooien. Het kwam heel slecht uit. Zeker bij geel en oranje wilde het gewoon niet. We hebben er wel temperatuur op gehouden om er nog zo veel mogelijk af te krijgen, maar het was gewoon te jong wat er aan hing. Bij rood was er nog wel een deel sterk gezet. Dat werd bij die hogere temperaturen ineens allemaal bont. Dat ging best snel.”

Er is weinig als groene vruchten geoogst. De totaalproductie had meer kunnen zijn als de zetting vroeger was gekomen, al lag die productie zeker bij rood en geel nog redelijk in lijn met voorgaande jaren.

Qua plagen is de teelt goed geëindigd. “Rupsen kwamen nog wel opzetten, maar we hebben op tijd kunnen ingrijpen.”

Lees eerdere Geluiden van Sebastiaan Vermeulen op www.GFactueel.nl

AUTEUR PETER VISSER

Of registreer je om te kunnen reageren.