teeltgeluid

'Hygiëne naast beglazen in modder'

Bij Erwin van Mierlo wordt vanaf half oktober druk beglaasd, om de kas weer dicht te maken na de hagelstorm in juni.

Eén afdeling ligt inmiddels dicht. “We liggen aardig op schema. Maar het is nu wel gigantisch nat geworden met die regenbuien. Daar zal het niet sneller door gaan bij de afdeling die nog open ligt. Maar met Kerst zou alles toch dicht moeten kunnen zijn.”

Betonpad afgedekt

Om het betonpad te beschermen tegen beglaasmachines en andere herstelactiviteiten, is de kettingbaan afgetaped, en is er een zandlaag van 8 tot 10 centimeter op het beton aangebracht. Daar zijn weer rijplaten overheen gelegd. “In de eerste afdeling is dat er allemaal al weer afgehaald. Het betonpad blijkt daar niet geleden te hebben onder de werkzaamheden.”

Meetboxen vervangen

De elektra is nagekeken. Alle stuurkabels zijn uit voorzorg vervangen. “Die zijn te belangrijk. Daar moet je in de teelt volledig op kunnen vertrouwen. Ook alle meetboxen zijn vervangen. Dat is de basis van een goede teelt.”

In die al beglaasde afdeling worden nu schermdraden getrokken. Deze week (week 46) begint ook het egaliseren en de week erna het profileren van de grond.

Hygiëne

“Over een paar weken gaat dan het folie erin, terwijl de andere helft van het bedrijf nog steeds een grote zandbak is waar het glas er nog niet op ligt. Maar het is nu eenmaal niet anders.” Het maakt de start van de teelt wel een stuk complexer. “Straks moeten we gaan scheiden tussen een afdeling waar mensen al hygiënisch schoon moeten werken, en een deel waar nog mensen in de modder werken.”

Dat vraagt een zorgvuldige coördinatie. De hoofdingang van het bedrijf zal bestemd worden voor de vroegste teelt die hij eind januari hoopt te kunnen planten. Via een tijdelijke andere toegang gaat het beglazen en het gereedmaken van de andere afdeling door. “Het blijft toch riskant. Zeker met oog op virus. Die blijft ook achter in grond. En dat is nu allemaal boven komen te liggen. We zullen dus heel goed moeten ontsmetten.”

Alles weer vol met teelt

De bedoeling is om in de loop van februari het hele bedrijf weer vol te hebben staan met teelt. “Tot nu toe zijn we nog geen echt onvoorziene zaken bij het herstel tegengekomen. Ik hoop dat dit bij de laatste afdeling ook zo blijft gaan. Maar met al die nattigheid en modder is dit niet de makkelijkste kas.” Er ligt daar bijvoorbeeld ook een buizenput onder het betonpad, die het onder deze omstandigheden moeilijker heeft om zich goed te houden.

 

Kijk voor meer geluiden op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.