teeltgeluid

Nacht niet te ver meer weg laten zakken

De paprikagewassen op de hoofdlocatie van 4Evergreen in Steenbergen staan er goed bij, al had het vanaf augustus best wat generatiever mogen staan van teeltverantwoordelijke Sebastiaan Vermeulen.

“Nu, met koudere nachten, zie je die generativiteit wel weer terug komen. Maar nu alles gezet is, is dat is te laat om er nog echt voordeel van te hebben.”

Het op gang komen van de laatste zetting gebeurde later dan gewenst. “De plantbelasting was laag genoeg, en we hadden voldoende licht, maar vanwege die warme nachten wilde het niet zetten.”

Op tijd afrijpen

Het is dus hopen dat de weersomstandigheden mee blijven zitten, en de laatste paprika’s er op tijd af zullen komen. Dat geldt voor de rode paprika, maar nog meer voor de al in een verder stadium zijnde gele en oranje gewassen die er over respectievelijk krap drie en vier weken al uit gaan.

De vruchten die eraan hangen zijn kwalitatief goed en grof. Het gemiddeld vruchtgewicht zit op 195 gram. De plantbelasting komt rond de 31 vruchten per vierkante meter uit.

Snel weer opstoken naar dag

Om de vruchten er op tijd af te krijgen, wordt de kas warm gehouden. Als nachttemperatuur staat 19 graden Celsius ingesteld. “We willen de nacht niet te ver meer weg laten zakken, en we stoken weer snel op naar de dag. Op de middag laten we het 23 graden worden.” Daarmee komt de etmaaltemperatuur rond de 21,5 graden Celsius uit.

Schermen

Het eerste scherm ligt altijd op 80 procent dicht als het kouder wordt in de nacht, en bij een ingesteld verschil met de stooktemperatuur. “Dat werkt goed. Deze week (week 40) is zelfs het tweede doek al een paar uurtjes dicht geweest. Het kouder worden van de nachten is dan toch eindelijk begonnen.”

In de afgelopen warme periode is het scherm op enkele momentjes nog dicht gegaan tegen overmatige instraling, maar omdat de kracht van de zon in de herfst afneemt is dat minimaal geweest.

Diffuse coating

Waar de diffuse coating bij de andere kleuren al eerder was verwijderd van het kasdek, is die bij geel nog redelijk lang blijven zitten. Langer dan normaal. “Toen we die hete periode rond half augustus aan zagen komen, hebben we nog even gewacht.”

Voorzichtig met watergift

De watergift is met de korter wordende dagen teruggebracht. “We zijn nu erg voorzichtig met watergeven, om de intering van de matten goed te houden. We stoppen al vroeg.” De EC blijft stabiel tussen 3,5 en 4.

Spint

Bij de plagen speelde spint een beetje op. Mede met een correctie is die plaag nu weer onder controle. Een bij golven opkomende plaag zijn de rupsen. “Nu zijn we er vanaf, maar ze komen elke keer weer terug. Dat blijft een gedoe. Je bent ze soms kwijt, maar dan komt er steeds weer een vleugje met jong spul.”

Met wittevlieg blijft het heel rustig.

Laatste rondjes toppen

Bij de rode paprika worden de laatste rondjes getopt. Met een wat minder generatief gewas dan op andere vestigingen zijn de koppen redelijk zwaar, zodat er redelijke grote toppen uitgehaald worden. Bij oranje blijven toppen komen, en wordt steeds een kwart van de tuin gedaan.

 

AUTEUR PETER VISSER

 

Kijk voor eerdere geluiden over Sebastiaan Vemeulen op GFactueel.

 

Kijk voor meer geluiden op www.GFactueel.nl/geluiden

Of registreer je om te kunnen reageren.