teeltgeluid

'De laatste weken is het erg moeizaam gegaan in de tomatenteelt'

"Het hele seizoen is goed verlopen, maar de laatste weken is het erg moeizaam gegaan. De voornaamste oorzaak ligt in het warme weer van 8 tot 10 weken geleden", zegt teeltmanager Berry Baruch van Kwekerij Schenkeveld in Schipluiden. Hij was vorige week het gewas van de belichte grove trostomaten (ras Merlice op onderstam Maxifort) aan het schoonknippen, exact een jaar nadat het was geplant.

Het was vorige week hectisch. De laatste weekproductie schatte Berry Baruch op 4 tot 4,5 kilo per vierkante meter. "Maar er zit nu ook veel extra werk aan. We hebben zo'n 6% afval. De trossen hebben gemakkelijk een gescheurde tomaat of een knoopje En op de laatste tros hebben we voor het eerst dit seizoen wat neusrot opgelopen. Net toen de kop eruit was kwamen er een paar mooie dagen. Ik kan het niet anders verklaren dan dat de hoge worteldruk de cellen van de jonge vruchten hebben kapot gedrukt. In de voeding was niets te zien."

Veel gele stengels

Hoewel het gewas er op het eerste gezicht nog preigroen uitziet, is het met de uitval op het laatst hard gegaan. De stengeldichtheid is teruggegaan van 3,75 naar 3,4 per vierkante meter, een afname van bijna 10%. "Dat is in de laatste 6 weken gebeurd. We zien veel meer gele stengels dan anders. Het wisselende weer en de hete periodes hebben geen goed gedaan. Maar we hebben natuurlijk ook erg veel van het gewas gevraagd. We zijn 2 weken langer doorgegaan dan vorig jaar."

Biologie uit balans

Ook de gewasbescherming is op het laatst wat uit balans geraakt. De Macrolophus heeft in augustus een dip gehad door de 'plofkontjes' (entomophthora-schimmel). "De Macrolophus kwam daarna wel terug, maar toch niet voldoende om de plagen er goed onder te houden." Wittevlieg, rupsen en ook galmijt zijn op komen zetten. "We hebben een keer met Oberon gespoten. Daarmee hebben we de wittevlieg in de hand kunnen houden, op een tralie na. Daar is het gewas wat vettig geworden. Ook de galmijt heeft er een flinke tik door gekregen." De rupsen zijn een keer met Nocturn bestreden.

Voordeel Elite-systeem niet duidelijk

Voordat op 19 oktober weer (Merlice op Maxifort) wordt geplant, wordt de kas helemaal leeggehaald. Daarna wordt een keer Decis gefogd en een keer waterstofperoxide. Als laatste wordt alles met een chloor-oplossing afgespoten. Volgend seizoen komt er opnieuw het 'Elite-systeem' van Grodan te liggen, waarbij ieder duoblok op een eigen steenwolmat van 50x50x10 centimeter staat. "Het is moeilijk te zeggen of het meer productie heeft opgeleverd, want we hebben het op het hele bedrijf toegepast. We hebben meer kilo's geknipt dan vorig jaar, maar dat hoor je van collega's ook."

Belichting eerder opschakelen

Voor komend seizoen zal de teeltstrategie op details wat worden aangepast. "We willen bij de start iets sneller opschakelen met de belichting en hogere etmaaltemperaturen gaan draaien. Zo hopen we iets meer vroege productie te realiseren. Maar heel snel telen met een lage plantbelasting, zoals nu vanuit Het Nieuwe Telen wordt gepropageerd, daar voel ik niet voor. Dan loopt het vruchtgewicht snel van je af."

AUTEUR GERARD BOONEKAMP

Of registreer je om te kunnen reageren.