teeltgeluid

'De groei zit er goed in bij het paprikagewas'

Wim Verberne in Asten heeft op 9 en 10 december Maduro geplant, evenals vorig jaar in een vierstengelsysteem op 6,7 stengels per vierkante meter.

Er is 19 oktober gezaaid. "Dat is twee dagen eerder dan vorig jaar, maar ik denk dat we vanwege het zachte weer wel een week voor liggen in groei. Toen we de plant thuis kregen was die al vrij fors, met een plantgewicht van 55 gram."

Hogere pot

Er is opgekweekt in een iets hogere steenwol-pot van 7,5 centimeter hoog. "Dat komt de plantontwikkeling ten goede. Ook bij de plantenkweker zie je al veel wortelontwikkeling." De uniformiteit van de planten vindt Verberne wel iets minder. "Het lijkt of rassen een aantal jaren na introductie toch iets minder zuiver worden."

Scherm vlot open

Na het planten is rustig weggestookt met 20 graden Celsius. Na twee dagen is de temperatuur verhoogd naar dag en nacht 21 graden, met overdag een graad lichtverhoging tussen 50 en 150 Watt instraling. "Nu, in week 53, zijn we in de nacht al weer naar 19 graden teruggezakt."

Het bovenscherm gaat al vrij snel open met deze weersomstandigheden. Vaak al om 9.00 uur of bij de vaak al vlot bereikte 50 Watt instraling. Na 17.00 uur kan het schermdoek dicht beneden een buitentemperatuur van 12 graden Celsius.

Vast AC-folie

Watergeven gebeurt nog rustig. "Net na het planten geven we altijd vier keer een beurt van 85 milliliter per etmaal, om in het begin contact te houden met de mat en om het inwortelen te stimuleren. Dat doen we meestal een week lang."

Nu worden er een tot twee druppelbeurten van 85 milliliter per dag gegeven. "Het waterverbruik is niet zo hoog, omdat we er een vast AC-folie in hebben zitten. Dan verdampen de planten toch minder en zit je al snel met een behoorlijk hoog vocht."

Dat vocht in de kas vraagt dan ook steeds meer aandacht, met luchten boven het folie. "Wij werken daarbij meestal met minimumlucht op de stooktemperatuur. Luchten op RV of VD vinden wij meestal niet meevallen, omdat vochtverschillen erg verschillend kunnen zijn tussen de meetboxen."

"Met dit zachte weer luchten we soms al net onder de stooktemperatuur om het vochtdeficiet onder het folie voldoende hoog te houden." Het wekelijkse gasverbruik blijft dankzij de relatief hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar beperkt tot 0,7 kuub gas per vierkante meter.

Bloemen eruit

In week 52 zijn de planten op vier stengels gezet en zijn de bloemen eruit gehaald. In week 52 is hij het volgende oksel aan het toppen en leeghalen. "Na Nieuwjaar toppen we dan ook nog een rondje. Daarna willen we in het vierde oksel vruchten gaan toelaten, om straks toch generatief genoeg te kunnen gaan sturen."

Plagen zijn nog niet waargenomen. "Ook omdat we de vorige teelt schoon geëindigd zijn. De eerste biologische bestrijders komen half januari. Dan gaan we weer zakjes uithangen."

Het teeltseizoen wordt al met al goed begonnen, met een voorspoedige weggroei. "Ik wens ook alle collega's een heel goed 2016 toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.