teeltgeluid

'Matten bewust op kop uitgedraineerd'

Albert Kosdi in Gelderse Oosterhout heeft de afgelopen teeltwisseling grondig aangepakt vanwege virus in de voorgaande teelt.

Er is in drie keer binnen 15 dagen geplant, vanaf 25 juli. Bij de eerste ronde zijn alle druppelslangen vervangen door nieuwe. De eraf gehaalde oude slangen zijn in het zuur gelegd en na de ontsmetting gebruikt voor het volgende te wisselen gedeelte. Dit heeft hij herhaald voor de nieuwe teelt in het laatste derde deel van de tuin. "Ik heb nu dus nog wel 13.000 slangen over."

Teeltgoten schoonmaken

Alle komkommers zijn intensief netjes opgeraapt en afgevoerd. Teeltgoten zijn met de hand schoongemaakt. Daarna is er een robot met Virkon overheen gegaan om het oppervlak goed schoon te krijgen en te ontsmetten. Alle matten zijn vervangen door nieuwe kleine metermatjes van 15 centimeter breed. De drainagegaten zijn bewust aan de kopse kant van de mat aangebracht, in plaats van zoals gebruikelijk aan de zijkant, om de kans te verkleinen dat wortels het drainkanaal ingroeien en daar een eventuele virusbesmetting op kunnen lopen.

Groeikracht

Op elke mat staan twee getopte planten van het ras Ferox. "Die heeft groeikracht, en als er virus in komt laat hij het niet zo snel zien. Qua opbouw is hij beter dan Roxanne. Die was erg sterk op zijn vrucht en wilde ook nog wel eens een 'ritssluiting-vrucht' geven. Dat zie je bij deze helemaal niet."

Standaard wordt altijd op buikhoogte blad weggehaald, zodat er goed zicht gehouden wordt op de oogstbare vruchten en er voldoend licht op de vruchten komt.

Toch weer Pythium

Met alle hygiëne-maatregelen had Kosdi gehoopt ook van Pythium-problemen uit de eerste teelt af te zijn. Dat viel helaas tegen. Vanaf 10 tot 14 dagen na planten werd het zichtbaar. "Overal hebben we wel een paar matjes. Dat is jammer. Je ziet planten zwak staan en de rankgroei was moeizaam. Je moet er goed op snijden, en komkommers niet zwaar laten worden. Het gewas begint nu gelukkig wel weer frisser te staan."

Kosdi vangt overigens landelijk ook signalen op dat er meer problemen zijn met Pythium, virus en slijtage door het extreem warme weer. "Er komen daardoor minder komkommers. De prijs is hoog. Dat maakt nog een hoop goed."

Snel in productie

De nieuwe planten waren heel snel in productie, na 16 dagen. Bij de eerste planting is een vruchtje gedund en zijn alle dubbele verwijderd. Beide de volgende twee plantingen is twee keer op de stam gedund. Er is op het vijfde oksel begonnen.

Geen wittevlieg

Opvallend is dat er dit jaar helemaal geen wittevlieg is te vinden, terwijl dat in het gebied normaal vrijwel altijd speelt. "vorig jaar was dat best een probleem met de teeltwisseling. Daarom hebben we dit jaar al heel vroeg plaklinten gebruikt."

Hij blijft goed op meeldauw letten, die is overgehouden vanuit de eerste teelt.

Op temperatuur in ochtend

Als het buiten warm was, probeerde Kosdi 's nachts naar de 17 graden Celsius te gaan om de etmaaltemperatuur te drukken. Bij slecht weer was dat 19 graden bij de jonge planten, waarbij er op wordt gelet om in de ochtend weer goed op temperatuur te zijn. "Er mag dan best een buis van 50 graden in." Met luchten mag de windkant ook 5 tot 6 procent meedoen om het gewas te activeren.

Inmiddels staat overal dezelfde instelling van 18 graden Celsius, om met zonop naar 20 graden te gaan. Er wordt een beetje luchtig geteeld. "Want de nachten zijn wel vochtig, maar nog niet koud. Je moet dus wel oppassen."

Tiksproeiers aan

Bij hoge buitentemperaturen boven de 27 graden Celsius gaan nog wel de tiksproeiers aan, maar in deze periode wordt niet meer geschermd tegen felle instraling. "Kort na het planten was dat wel nodig. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur miste je het licht toen helemaal niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.