teeltgeluid

laatste update:3 jul 2015

'weekproductie tomaat kan naar 2 kilo'

"Het gewas staat er gewoon goed bij", constateert Prominent-teler Geert Koot in Poeldijk.

"Het heeft anderhalve maand geleden wat schraler gestaan. We zijn toen iets vlakker gaan telen. De trossen zijn toen mooier geworden en het gewas is meer gaan groeien."

De plantbelasting ligt rond de 310 vruchten per vierkante meter. Met de weekproductie verwacht hij van de huidige 1,6 richting 2 kilo per week te gaan. "Het zij mooie productieweken." De kwaliteit is goed, met een vruchtgewicht rond de 42 gram. Als er komende tijd zoveel geoogst gaat worden, zal dat een of twee gram minder gaan worden.

Vochtdeficiet terug halen

Overdag staan de luchtramen helemaal open. Het vochtdeficiet kan dan snel richting 12 of 13 oplopen. In de avond wordt geprobeerd het vochtdeficiet weer naar 2 tot 2,5 terug te krijgen, zodat de plant weer op spanning kan komen. In de loop der avond gaat het tegenlucht daarvoor eerst dicht, beneden de 200 Joules instraling begint het knijpen aan de luwe zijde. "Het is puur je vingers steeds aan de knoppen houden. Proberen vocht te sparen, maar als het niet gaat moeten de ramen gewoon open. Je zoekt naar een raamstand waarbij de je de planten de kas kunt laten koelen."

Macrolophus in de hand houden

Zeker met overgangsdagen naar extreem warm weer blijft het goed opletten, onder andere of de bevlieging goed blijft gaan of dat er extra hommels ingezet moeten worden. "In de Brioso is het ook belangrijk dat de Macrolophus niet te hard toeneemt en veel in de bloemen gaat zitten. Anders geeft dit ras al snel miszetting of bloemrui."

Plagen blijven goed onder controle. De wittevliegdruk is heel laag. Af en toe is nog een grote rups waar te nemen, maar geen uitbreiding. Qua schimmelziektes is het ook rustig. "We hebben een klein beetje tegen kroontjesschimmel aangezeten, maar dat is niet echt doorgegaan. Het wordt nu weer september dat dit weer makkelijker kan gaan spelen."

Regenwater nodig

De watergift gaat met het warme weer naar de 9 liter per vierkante meter toe. Het is nu zaak de EC in de hand te houden, zodat deze niet te hoog oploopt en het gewas makkelijk voldoende water op kan nemen. Overdag wordt de druppel-EC van 3 met een halve punt verlaagd.

De hoeveelheid bassinwater begint wel te slinken. "We hebben nog net water genoeg. Maar het moet eigenlijk wel weer gaan regenen. Anders moeten we straks ook slootwater gaan bijgebruiken, en dat willen we zo lang mogelijk voorkomen."

Of registreer je om te kunnen reageren.