teeltgeluid

'Ik ben niet echt een schermer'

Het gewas van de gele paprika bij Michiel Koolhaas in Bergschenhoek blijft mooi in balans en staat er sterk op. “Het is wat bosserig geworden, maar dat wilden we ook graag voor de zomer. We hebben daartoe wat meer op groei gewerkt en wat minder op vruchten.”

Naar de zomer toe zijn warme zonnige dagen te verwachten, maar Koolhaas gaat niet krijten. Zelfs met schermen tegen overmatige instraling is hij terughoudend. "Ik heb het tot nu toe nog niet gedaan. En het moet echt 30 graden gaan worden met een heldere hemel voordat het dicht gaat. Vaak is het hooguit drie of vier keer per jaar dat het dicht gaat tegen de zon. Anderen knallen het scherm al vrij snel dicht, maar ik ben niet echt een schermer."

Geen extremen

De plantbelasting is begin week 23 hoog. De vruchten die gesneden worden zijn erg grof en mooi uniform. Het gewas is goed aan het herzetten. "Maar ik heb eigenlijk nog geen slechte gewassen gezien van het jaar. We houden koudere nachten en we hebben weersomstandigheden met weinig extremen. Niet van die periodes met bijvoorbeeld een hele week lang alleen maar regen. Afwisselend dagen die wat minder zijn en dagen met meer zon, zonder rare weersschommelingen. Dat is positief voor het gewas. Het staat gewoon gezond."

Afkoelen zonder luchten

Als voornacht staat 17,5 graden Celsius ingesteld, al wordt die temperatuur in de praktijk eigenlijk nooit gerealiseerd, en ligt die rond de 18 graden. Er wordt niet gelucht om die afkoeling te bewerkstelligen. Het scherm gaat onder de 12 graden Celsius buitentemperatuur dicht. Over het algemeen is het tot nu toe vrijwel elke nacht nog dicht geweest. Rond 22.30 uur of 23.00 uur is de 18 graden bereikt, waarna in één keer wordt opgestookt naar 20 graden.

Hulp kwikstaarten

De meeste plagen zijn onder controle. Kwikstaarten in de kas leveren daarbij een nuttige bijdrage. "Die vreten de rupsen op. Hartstikke leuk."

Wel heeft hij last gehad van spint. Daarom is Phytoseiulus ingezet en is gespoten met Floramite. De opbouw van de Phytoseiulus is nog in gang. "Ik wil hem terugzien in het gewas."

Schimmelziektes veroorzaken geen problemen. "Voorgaande jaren zagen we rond deze tijd al wel wat Botrytis, maar dit jaar nog niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.