teeltgeluid

'Vlotter gesneden om plant te ontlasten'

“Je staat verbaasd te kijken hoe mooi het gewas blijft”, constateert Piet Reijm van firma Reijm en Zonen in Berkel en Rodenrijs.

"Je staat verbaasd te kijken hoe mooi het gewas blijft", constateert Piet Reijm van firma Reijm en Zonen in Berkel en Rodenrijs. Elke week wordt het oude blad van het hogedraad-gewas eraf gehaald. Door het om en om dunnen blijft de plant komkommers houden. "Wel gaat het iets minder makkelijk dan vorig jaar in maart. Toen vlogen ze er aan. In bepaalde weken had je toen toch wat meer licht."

Minder dubbele vruchten

De laatste weken zijn steeds tien vruchten per vierkante meter aangemaakt. Met warmer weer begint de aanleg van meerdere vruchtjes per oksel wat minder te worden. "Er zijn zelfs oksels met een enkele bij. Maar het blijft een nadeel van Hi Power dat hij zo makkelijk dubbele vruchten aanmaakt. In donkere periodes waren het soms gewoon hele trossen."

Behoorlijk zwaarder

Was het gemiddeld vruchtgewicht in de afgelopen periode wat aan de lagere kant, inmiddels gaat het beter met de sortering. "Nu zijn al weer behoorlijk zwaarder. Daarvoor bleven komkommers langer hangen door het koude weer, en waren ze best een poosje aan de lichtachtige kant. We hebben toen, in de periode voor Pasen, bewust wat vlotter gesneden."

Weinig wittevlieg

Het gewas heeft wel even wat last gehad van wat Mycosphaerella, maar verder heeft het geen last van ziektes. Ook bij de plagen is het rustig. "Het plan was om in week 14 kaartjes met sluipwespen uit te gaan hangen, maar daar bleek toch te weinig wittevlieg voor te zitten om dat te gaan doen."

Mede dankzij het goed werkende bijvoeren van natuurlijke vijanden tegen trips blijft ook de biologische bestrijding van die plaag goed werken.

Koude nachten

De stooktemperaturen staan op 18 graden Celsius voornacht, 19 graden in de nanacht en 20 graden op de dag. Overdag wordt tussen de 21 en 24 graden gelucht. De nachten zijn nog steeds gewoon koud. "Dus elke nacht gaat het scherm nog dicht."

Of registreer je om te kunnen reageren.